Direkt zum Hauptinhalt
Favoriten 0

Katja Novitskova: Model Earth

Diese Veranstaltung hat bereits stattgefunden

Leeuwarden

Van 11 maart t/m 1 oktober presenteert het Fries Museum een solotentoonstelling met werk van Katja Novitskova (Tallinn, 1984). Het werk van Novitskova draait om de relatie tussen ecologie en technologie, tussen de natuurlijke wereld en de digitale wereld.

In het bijzonder is de Estlandse kunstenaar gefascineerd door het toe-eigenen en in beeld brengen van het landschap en de organismen die daar deel van uitmaken. Ze ziet de menselijke hang naar (het maken van) beeld als uitingsvorm van de meedogenloze expansiedrift van de menselijke soort. In deze solotentoonstelling laat ze werken van uiteenlopende materialen, zoals epoxyklei, plexiglas, een GIF-compilatie en een unieke totaalinstallatie van verschillende kunstwerken zien.

Wildcamera's

Katja Novitskova laat onder andere haar Earthware serie zien. De basis van Earthware ligt in de verzamelde data van wildcamera’s, bedoeld voor onderzoek. Geplaatst midden in de natuur, diep in de bossen of soms zelfs in oceanen, leveren deze camera’s gigantische hoeveelheden fotoreeksen op. Voordat een algoritme het gros van de foto’s kan verwerken leren ze patroonherkenning van mensen die de eerste beelden indexeren.
Novitskova dook in deze databases en hielp met indexeren. Ze ontdekte tussen de geautomatiseerde beelden ook mooie exemplaren, al is dat niet het initiële doel van de wildcamera's. Deze beelden zette ze over op epoxyklei, waarmee zij een referentie naar kleitabletten en andere prehistorische beelddragers maakt.

Katja Novitskova

De Estlandse kunstenaar woont en werkt in Amsterdam. In 2011 publiceerde ze haar eerste kunstenaarsboek Post Internet Survival Guide 2010. In 2017 representeerde Novitskova Estland in de 57ste Biënnale van Venetië. Haar werk is internationaal te zien geweest in solo- en groepstentoonstellingen, waaronder MoMa in New York (2015), The Museum of Contemporary Art Kiasma in Helsinki (2017), Whitechapel Gallery, Londen (2018, solo), The Public Art Fund, New York (2017, solo) Hamburger Bahnhof in Berlijn (2019), Kunstfort bij Vijfhuizen (2021, solo) en de Biënnales van Belgrado (2021), Lyon (2015) en Berlijn (2016).
Ook bevindt haar werk zich in verschillende openbare en particuliere collecties, waaronder: Museum Ludwig, Keulen; Stedelijk Museum, Amsterdam; Moderna Museet, Stockholm; Boros-collectie, Berlijn; CC Stichting, Shanghai; Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, Turijn; Rubell Family Collection, Miami en vele anderen. In 2017 erkende de Estlandse president Kersti Kaljulaid Novitskova door haar de Young Cultural Figure Award uit te reiken

Wanneer:
t/m 1 oktober
Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Katja Novitskova: Model Earth

Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden
Route planen

vanaf jouw locatie

Zeige Suchergebnisse