Direkt zum Hauptinhalt
Favoriten 0

Theatervoorstelling 'Door het donker'

Diese Veranstaltung hat bereits stattgefunden

Friesisches Schifffahrtsmuseum, Sneek

Indringende theatervoorstelling over de verzetsfamilie Lever uit Sneek en hun Joodse onderduikers.

Kaarten zijn inmiddels uitverkocht.

Door het donker is een theatervoorstelling over de gebeurtenissen rondom de Sneker verzetsfamilie Lever en hun Joodse onderduikers. In de nacht van 16 november 1943 viel de Sicherheitsdienst hun woning aan het Kleinzand 18 binnen, een van de panden waar nu het Fries Scheepvaart Museum in is gevestigd. Het stuk blikt terug op de oorlogsjaren van actief verzet vanuit het geloof en werpt de vraag op: waar vind je de waarheid?

De familie Lever verspreidde illegale bladen zoals Vrij Nederland en Trouw, en had vaak Joodse mensen in huis die wachtten op een definitief onderduikadres. Na de inval werden vader Hendrik en onderduikster Rosa (Rozet) IJzerman afgevoerd naar Duitsland, beide stierven in een concentratiekamp. Zoon Jan sloot zich na zijn ontsnapping aan bij de Knokploeg Groningen en kwam om het leven bij een verzetsactie. De andere zoon, Hendrik jr. was al eerder ondergedoken in Lions maar werd gearresteerd en eindigde voor het vuurpeloton in Vught. Meta Lever werd na een dagenlang verhoor in de Blokhuispoort weer vrijgelaten. Zij en haar moeder bleven na de oorlog alleen achter.

Door het donker is geschreven door Peter Sijbenga, die als componist en tekstschrijver onder andere werkt voor Tryater. De regie is in handen van Lucienne van der Meulen. Zij regisseerde veel toneelstukken in Sneek en was onder andere betrokken bij het openluchtspektakel Drie Gebroeders aan het Snekermeer in 2013. De cast bestaat uit gedreven amateuracteurs uit Sneek en omgeving. Behalve van toneelspel wordt in de voorstelling ook gebruik gemaakt van videoprojectie en live muziek.

Wanneer:
t/m 26 november 2022
Prijsinformatie:
Vanaf € 15,-

Hier finden Sie Theatervoorstelling 'Door het donker'
Friesisches Schifffahrtsmuseum

Adresse:
Fries Scheepvaart Museum Sneek
Kleinzand 16
8601BH Sneek
Route planen
Entfernung:
Zeige Suchergebnisse