Expositie 'Wie was Menno Simons'
Schuilkerk Pingjum, Pingjum
In 1524 begon Menno Simons te werken als priester - vicaris in de Victoriuskerk in Pingjum. Dat is nu 500 jaar geleden. Ter ere daarvan een kleine expositie over Menno Simons tijdens Tsjerkepaad.
Hier schon mal ein Vorgeschmack
Het doopsgezinde schuilkerkje in Pingjum is gebouwd rond 1600. Pingjum is een belangrijke plek in de geschiedenis van de doopsgezinden in Nederland, ja in de hele wereld. Elk jaar komen er pelgrims uit de hele wereld, terug naar de roots.
In Pingjum begon Menno Simons in 1524 zijn loopbaan als priester in de katholieke kerk. Maar als hij aan het werk is heeft hij veel twijfels over de rituelen die hij moet uitvoeren. Bijvoorbeeld stelt hij zich de vraag of je kinderen moet dopen. Hij heeft een bijbel en een aantal – verboden – boeken en gaat lezen. Zijn twijfel wordt groter. Dat komt ook omdat er een nieuwe beweging in opkomst is. Zij willen niet meer lid zijn van een kerk die verbonden is aan heersers, en zo het systeem van mensen klein houden in stand houdt. Zij baseren hun geloof op de bijbel en willen leven zoals Jezus leert. En zij kiezen voor de doop van volwassenen.
In 1536, Menno is dan pastoor in Witmarsum, besluit hij de katholieke kerk te verlaten en zich aan te sluiten bij de dopers. Hij wordt een belangrijke leider in die beweging.
Het is dit jaar 500 jaar geleden dat Menno priester werd. Om aan die gebeurtenis aandacht te besteden is er een kleine expositie met portretten van Menno Simons. Dat is heel bijzonder, want niemand weet hoe hij er werkelijk uit zag. Toch zijn er portretten en worden die portretten nog steeds gemaakt. Kom kijken tijdens Tsjerkepaad, of maak een afspraak voor een bezoek via doopsgezindemonumenten@gmail.com.
Hier finden Sie Schuilkerk Pingjum
Schuilkerk PingjumGrote Buren 28
8749 GE Pingjum Route planen
vanaf jouw locatie