Skip to main content
Favorites 0

Expositie Grûnstof van Bauke Terpstra en Tanja van Abbema

This event has already taken place

De Schierstins Cultural History Centre, Feanwâlden

Beeldend kunstenaars Bauke Terpstra en Tanja van Abbema tonen onder de titel Grûnstof (grondstof) schilderijen, beeldobjecten en wandassemblages. Wonend en werkend aan de Waddenkust werken ze met gevonden en verweerd materiaal.

Tanja van Abbema en Bauke Terpstra wonen beiden aan de Waddenkust in Friesland. De grensstreek tussen zee en land inspireert hen tot het maken van kunst van verweerd en afgedankt materiaal. Op hun expositie ´Grûnstof´ in de Schierstins in Feanwâlden tonen ze hun verrassend werk: schilderijen, beeldobjecten en wandassemblages.

De expositie is vanaf zaterdag 9 september – tevens Open Monumentendag, net als zondag 10 september – tot en met 22 oktober. De Schierstins is dinsdags tot en met zondags open van 13.30-17.00 uur.  Behalve de expositie van Terpstra en Van Abbema zijn ook de vaste expositie over ´Het laatste Friese torenkasteel´ en de Theun de Vrieskeamer te bezichtigen.

Zowel Tanja´s als Bauke´s werken prikkelen de fantasie van de toeschouwer. Ze tonen bijvoorbeeld op gekleurde landkaarten gelijkende schilderijen. Waarbij Bauke objecten als bijvoorbeeld een Phe-ryax-morba laat zien, een primitief voertuigje, dat in de verte doet denken aan een ouderwetse ploeg.

Tanja van Abbema is opgeleid tot docent tekenen en textiele werkvormen en als beeldend kunstenaar. Als specialisatie koos zij destijds voor ´illustratieve vormgeving´. Na haar voltooide opleiding aan de Kunstacademie in Kampen maakte zij onder andere illustratieve vormgevings-opdrachten voor Viva, Opzij en uitgeverij Libre.

In Harlingen maakt zij beelden, objecten en wandsculpturen van ´afgedankt´ materiaal, dat zij in de nabije omgeving vindt. Het gaat om materiaal dat al een heel leven heeft doorstaan. Tanja geeft ze een nieuw leven en brengt ze als het ware van de schaduw in het licht, ´´als dragers van een boodschap die buiten het tastbare ligt.´´

Bauke Terpstra begon zijn werkzame loopbaan bij metaalbedrijven en later betonbedrijven. Daar leerde hij technieken die hem nu als kunstenaar van pas komen. Twaalf jaar geleden gaf hij zijn leven een heel andere draai door zich volledig te gaan richten op de kunst. Hij maakt net als Tanja objecten en beelden van afgedankte materialen. Hij werkt vlakbij de Waddenzee, tussen Holwert en de pier naar Ameland.
Daarbij gaat het volgens eigen zeggen om ´´vormen met een duidelijk contrast. Ruw materiaal, doorleefd met een kras of rafelrandje, getekend door de elementen, heeft mijn voorkeur. Het liefst gepresenteerd zonder tekst. De bezielde schilderijen en objecten mogen uit zichzelf spreken. Observeren en aanwezig zijn in het noordelijk landschap om de wisselende natuurkrachten te ervaren, zijn belangrijke factoren in het creatieproces.´´ 

Wanneer:
t/m 22 oktober
Prijsinformatie:
Vanaf € 1,- (voor volwassenen)
Afstand tot jouw locatie:

Here you will find Expositie Grûnstof van Bauke Terpstra en Tanja van Abbema
De Schierstins Cultural History Centre

Hoofdstraat 1
9269 SW Feanwâlden
Plan your route

from your location

Show results