Skip to main content
Favorites 0

Wapen van Baarderadeel

Jorwert

Dit café in het Friese Jorwert, sinds 1826 bekend als Het Wapen van Baarderadeel, wordt in 1511 voor het eerst als herberg genoemd. Destijds werd er in de herberg ook recht gesproken voor lichte vergrijpen, maar het was vooral een belangrijk ontmoetingspunt...

Dit café in het Friese Jorwert, sinds 1826 bekend als Het Wapen van Baarderadeel, wordt in 1511 voor het eerst als herberg genoemd. Destijds werd er in de herberg ook recht gesproken voor lichte vergrijpen, maar het was vooral een belangrijk ontmoetingspunt voor de schippers en kooplui die boter en kaas naar Leeuwarden en Sneek vervoerden. Door de eeuwen heen hadden de uitbaters vrijwel altijd een tweede beroep zoals veehouder, timmerman of bakker.

Jorwert kreeg de afgelopen decennia steeds meer bekendheid door het jaarlijkse Iepenloftspul dat wordt gespeeld in de notaristuin achter het café. Beroemd werd het dorp door het boek ‘Hoe God verdween uit Jorwerd’ van Geert Mak (1995). Dit boek beschrijft hoe tussen 1945 en 1990 het dorp veranderde en het café komt er vaak aan de orde. Ook is Het Wapen van Baarderadeel de plek geweest waar in 1998 het boekenbal plaatsvond. Daarna werd het Jorwerter café regelmatig bezocht door nieuwsgierig geworden lezers van het boek van Geert Mak. Hoogtepunt was het incognito bezoekje van koningin Beatrix in 1998. Het café blijkt al 500 jaar onmisbaar als sociaal hart van het dorp.

Meer informatie over rustpunten in o.a. Friesland is te vinden op www.rustpunt.nu.

Afstand tot jouw locatie:

Here you will find Wapen van Baarderadeel

Sluytermanwei 29
9023 AB Jorwert
Plan your route

from your location

Show results