Skip to main content
MAP

Apollo Ensemble - Jacob Obrecht & Johann Sebastian Bach

This event has already taken place

Leeuwarden

Missen van Obrecht & Bach Apollo Ensemble, 11 musici & 4 solisten Tanja Obalski – sopraan Oscar Verhaar – countertenor Adriaan de Koster – tenor Michiel Meijer – bas

Missen van Obrecht en Bach

Tanja Obalski – sopraan ; Oscar Verhaar – countertenor ; Adriaan de Koster – tenor ;  Michiel Meijer – bas

Apollo Ensemble:

David Rabinovich (artistiek leider) & Daphne Oltheten – viool ; Annemarie Kosten-Dür – altviool ; Cassandra Luckhardt – cello ; Beltane Ruiz – contrabas ; Peter Tabori & Robert de Bree – hobo ; Christopher Price & Felix Foster – hoorn ; Thomas Oltheten – fagot ; Marion Boshuizen – orgel

Programma:

J.S Bach (1685-1750) – Missa in G BWV 236: Kyrie & Gloria

J. Obrecht Missa (1457-1505) – L’homme armé: Kyrie & Gloria

J.S. Bach – Missa in F BWV 233: Kyrie & Gloria

De mis van Obrecht is geschreven voor vier stemmen, zonder enige instrumentale begeleiding. Als basis voor zijn mis gebruikte hij een volkslied dat in zijn tijd zeer bekend was: L’homme armé. Obrecht was een meester in de polyfonie, de schrijfstijl waarin verschillende stemmen een zelfstandige melodie laten horen. Er was veel kritiek op deze kunstige stijl. Door de zelfstandige stemvoering was de tekst minder goed te volgen. De mis van Obrecht bevat vijf delen (Kyrie-gloria-credo-sanctus-agnus dei) waarvan tijdens dit concert alleen het kyrie en gloria worden uitgevoerd.

De missen van Bach hebben een uitgebreide instrumentale begeleiding, met strijkers en blazers. Er is een openings- en slotkoor en daar tussen schreef Bach aria’s. De openingsdelen zijn geschreven in de stile antico, de ouderwetse stijl, polyfoon, naar voorbeeld van de oude meesters, zoals Obrecht. De missen van Bach hebben maar twee onderdelen, het Kyrie en het Gloria. Het leverde de bijnaam ‘Lutherse Mis’ op.

Het Apollo Ensemble, opgericht in 1992, is uitgegroeid tot een van Europa’s meest bijzondere kamermuziekgroepen voor oude muziek. De groep speelt zowel bekend als onbekend repertoire van barok tot eerste helft 20e eeuw. Om de diversiteit aan klankkleuren van de muziek in deze tijdspanne volop te benutten spelen ze op historische instrumenten.

De spelers van het Apollo Ensemble zijn internationale topmusici die als kerngroep in diverse bezettingen met elkaar musiceren, van kleine triobezetting tot orkestbezetting. Onder de artistieke leiding van David Rabinovich heeft het ensemble de afgelopen 20 jaar steeds haar grenzen verlegd van aanvankelijk voornamelijk muziek uit de barok, via de klassieke en romantische stijlen tot aan de 12 toons-muziek van de 20e eeuw. - 15 - In de programmering worden ook combinaties van diverse stijlperiodes gemaakt. Zo zijn er programma’s met de combinatie Stravinsky & Bach of Schütz & Distler.

Wanneer:
t/m 18 november
Prijsinformatie:
Vanaf € 25,- (voor volwassenen)

Here you will find Apollo Ensemble - Jacob Obrecht & Johann Sebastian Bach

Address:
Grote of Jacobijner Kerk
Bredeplaats 4
8911 EP Leeuwarden
Plan your route
Distance:
Show results