Skip to main content
Favorites 0

Stefan Rokebrand, Tara Hetharia, e.a. | Gelukzoekers op Sumatra

This event has already taken place

Schouwburg De Lawei, Drachten

Over de onderbelichte donkere kant van onze koloniale bezetting van Indonesië.

Over de onderbelichte donkere kant van onze koloniale bezetting van Indonesië.  

Na het succes van De Tolk van Java en Lichter dan ik volgt opnieuw een voorstelling die de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale bezetting van Indonesië toont. Geïnspireerd op de in die tijd scandaleuze romans Rubber (1931) en Koelie (1932) van Madelon Székely-Lulofs, een schrijfster die haar tijd ver vooruit was, duikt Gelukzoekers op Sumatra in een vaak geromantiseerd verleden. Een geschiedenis vol ongelijkheid, repressie en verstikkende beloftes van rijkdom, die vandaag de dag zijn sporen nog altijd nalaat. 

Terwijl in Europa de roaring twenties hoogtij vieren, komt een jong echtpaar haar geluk beproeven op de plantage in Sumatra. Tegelijkertijd komen Roeki en Karminah hier werken, gelokt door valse beloftes. Al snel blijken zij als contractarbeiders vast te zitten in een systeem van uitbuiting en onderdrukking.  

Aanvankelijk gaan de rubberprijzen skyhigh en feesten de bewoners erop los. Totdat de prijzen instorten. Terwijl het oerwoud wordt vernietigd – het begin van de  grootschalige ontbossing die nog altijd gaande is – volgt onherroepelijk het verval op de plantage. Uiteindelijk blijkt iedereen bedrogen uit te komen. 

Wanneer:
t/m 10 februari
Prijsinformatie:
Vanaf € 24,-

Here you will find Stefan Rokebrand, Tara Hetharia, e.a. | Gelukzoekers op Sumatra
Schouwburg De Lawei

Address:
Schouwburg De Lawei
Laweiplein 1
9203 KL Drachten
Plan your route
Distance:
Show results