Skip to main content
MAP

Weekend van de Wetenschap in Franeker

This event has already taken place

Franeker

De eerste twee dagen van oktober staan in het teken van de wetenschap. Ouders van nieuwsgierige kinderen opgelet. Op zaterdag is een van 11-16 uur een doorlopend programma op verschillende plekken in Franeker.

Weekend van de Wetenschap in Franeker speciaal voor kinderen

Ouders van nieuwsgierige kinderen opgelet! De eerste zaterdag van oktober staat in Franeker in het teken van de wetenschap. Van 11-16 uur is er een doorlopend programma op verschillende plekken in Franeker.

Speciaal voor die kinderen die iedere dag 101 vragen stellen, organiseren het  Koninklijke Eise Eisinga Planetarium, het Keatsmuseum, de Academie van Franeker en Museum Martena interessante activiteiten die allemaal met wetenschap te maken hebben.

Junior Academie

In de Botniastins kun je een raderwerk maken en kijken welke opstelling het snelste draait, dit heeft natuurlijk alles te maken met het wereldberoemde planetarium dat Eise Eisinga in zijn huiskamer knutselde. Verder kun je in de Botniastins meedoen aan het in kaart brengen van je eigen wereld. Wat vind jij belangrijk en wat moet er op jouw persoonlijke landkaart komen? Josse Pietersma, de superenthousiaste docent van de Junior Academie vertelt je eerst van alles over landkaarten vroeger en nu en daarna ga je zelf aan de slag.

Meten is weten

Het Keatsmuseum staat helemaal in het teken van ‘Meten is Weten’, hier ga je allerlei metingen doen van lengte en gewicht. Je kijkt naar de grootte van handen en voeten en kunt die vergelijken met handschoenen en voeten van topkaatsers in het museum. Ook ga je verschillen in ballen bestuderen.

Oud Fries

In Museum Martena houdt een echte professor een college over het Oud Fries. Hoe is onze Friese taal ontstaan en lijkt het echt zo op het Engels? Misschien leer je zelfs hoe je je naam kunt schrijven in het Oud Fries! Verder kun je in het museum knippen als Anna Maria van Schurman. Zij knipte als de beste met een piepklein schaartje. Kun je haar kunstwerken overtreffen?

Praktische informatie

Je hoeft niet te reserveren voor de activiteiten, maar vol is vol. Het mooie is dat er altijd wel een andere activiteit is waar je aan mee kunt doen. Op de websites van de deelnemers kun je het programma vinden met daarin de plaatsen en tijden van alle activiteiten. Kinderen hebben gratis toegang tot de activiteit op vertoon van een volwassene. De volwassen begeleiders betalen wel een toegangskaartje voor de musea en worden vriendelijk verzocht het museum te bezoeken en niet bij de activiteit te blijven. Het is raadzaam om een bezoek aan het Planetarium online vast te leggen.

Wanneer:
t/m 1 oktober

Here you will find Weekend van de Wetenschap in Franeker

Address:
Breedeplaats 2
Franeker
Plan your route
Distance:
Show results