Bonnie Boonstra

Expositie 'op de liefde'

Dit evenemint is al west

Vanaf vrijdag 19 juli tot en met zondag 25 augustus 2019 organiseert galerie Westerkade aan de Westerkade 7 te Leeuwarden de expositie 'op de liefde'

‘op de liefde’ is de titel van de nieuwe expositie in galerie Westerkade aan de Westerkade 7 in Leeuwarden. Twaalf kunstenaars ‘proosten’ met hun werk op het universele thema, de liefde.

De eerste van de twaalf exposanten is Bonnie Boonstra (Groningen). Zij tekent en schildert …

Lês fierder

Vanaf vrijdag 19 juli tot en met zondag 25 augustus 2019 organiseert galerie Westerkade aan de Westerkade 7 te Leeuwarden de expositie 'op de liefde'

‘op de liefde’ is de titel van de nieuwe expositie in galerie Westerkade aan de Westerkade 7 in Leeuwarden. Twaalf kunstenaars ‘proosten’ met hun werk op het universele thema, de liefde.

De eerste van de twaalf exposanten is Bonnie Boonstra (Groningen). Zij tekent en schildert indringende portretten van vrouwen. De ene keer dragen ze kroontjes en lijken ze op koninginnen of prinsesjes. De andere keer hebben ze meer weg van engeltjes. Opvallend is dat ze allemaal een droevige blik in de ogen hebben. 'Het zijn geen blije meisjes,' vertelt Bonnie. 'Ze kijken allemaal inderdaad een beetje droevig. Hoe dat komt weet ik eigenlijk niet. Het zit misschien een beetje in mezelf, hoewel ik zelf een vrolijk meisje ben. Het is ook wat ik interessant vind. Ik vind het een mooie emotie.'

Kunstenares Sonja Steensma (Warns) zoekt Sonja in haar werk naar ‘open ruimtes’. Door de open ruimtes lijkt het alsof haar schilderijen niet af zijn. Ze legt zich vooral toe aan het schilderijen van vissersboten, daken, tentdaken. Wat haar met name boeit aan de boten, daken is het spikkelig uiterlijk, vooral als ze met roest en/of mos bedekt zijn en het liefst in een nevelig omgeving. De roest en de nevel brengt zij tot uitdrukking door textuur in haar schilderijen te gebruiken.

Hélène van Dongen (Frankrijk) specialiseerde zich in raku-keramiek en maakt uitgesproken en herkenbaar werk in strakke vormen. Het maken van beelden is voor Hélène een leefwijze, een zoektocht in de ruimte. Haar min of meer geabstraheerde beelden zijn vaak ontstaan vanuit de natuur, maar groeien soms ook vanuit andere beeldtalen. Tegenstellingen vormen de basis van haar werk, zoals yin en yang, open en gesloten, rond en hoekig, mat en glanzend, licht en donker.

Geboeid door de mens en de psyche van de mens, dat is de basis voor het werk van Angelique van Dalfsen (Vries). Haar werk kenmerkt zich door sfeer, kleur, tonaliteit en verfgebruik.
Enerzijds pasteus aangebracht en anderzijds nauwelijks aangeroerd, maar in eerste opzet, spontaan gelaten. Alles in het teken van wat zij wil uitdragen. Groots in olieverf en veelzijdig zoals een mens kan zijn met al zijn emoties.

André de Bruijne (Leeuwarden) zijn geliefde thema is ‘mens en maatschappij’. Zijn kleine bronzen beeldjes hebben veel zeggingskracht en zijn ontegenzeggelijk met veel liefde en passie gemaakt.

Wellicht het meest bijzondere object van de expositie is de hoed gemaakt door acteur, beeldend kunstenaar en hoedenmaker Koos van der Wal (Leeuwarden). Koos stopt zichtbaar alle liefde is zijn werk, als acteur, kunstenaar en dus ook als hoedenmaker.

De grootste origami-meesters in Japan kijken zelfs tegen hem op en hij is uitgeroepen tot menselijke cultuurschat van Japan. Marten Sale Brouwer (Osaka) is origami-kunstenaar, maar komt gewoon uit Friesland. Tijdens de expositie ‘Op de liefde’ zijn nieuwste creaties te zien waarmee Marten Sale liefde en vrede wil verspreiden in de wereld.

Riekje Reitsma (Burgum) schildert graag bloemen. Haar kleurgebruik laat zien hoe liefdevol zij met dit onderwerp bezig is. Inmiddels schildert zij ook portretten en experimenteert zij met grafische technieken.

Marion Bloem (Amsterdam) ziet haar schilderwerk als een uitingsvorm om te overleven: “We hebben allemaal een taak in het leven en ik vind het fijn als ik hoor dat mijn werk troost biedt. Ik kan niet in opdracht iets schilderen. Als ik mijn atelier instap moet ik alle stemmen om me heen buiten laten. Ik kan niemand mee naar binnen nemen. Eigenlijk schilder ik alleen om zelf troost te vinden in mijn werk”.

Zoals ook andere Friese huisschilders heeft Mathijs Huitema (Luinjeberd) zich ontwikkeld tot een geweldige schilder van het landschap. Trefzeker zet hij wolkenpartijen op het doek en weerspiegelingen in het water. Een lust voor het oog.

Schilderen is voor Elske van der Sluis ontdekken , experimenteren en creëren. Steeds weer is het voor haar een zoektocht naar dat ene interessante beeld, het vastleggen van een gevoel. Elske van der Sluis werkt tegenwoordig met een combinatie van olieverf en bijenwas gemengd met hars. Pigmenten, oude handschriften, stukjes touw of stukjes papier. Het werk krijgt hierdoor een sterke gelaagdheid met een bijzondere huid. Het doorleefde materiaal spreekt tot de verbeelding en vertelt een verhaal.

De laatste exposant van het twaalftal is dichter Henk Dillerop (Leeuwarden). Hij laat zich bij het schrijven van zijn gedichten graag inspireren door het werk van bovengenoemde Bonnie Boonstra. In zijn nieuwe bundel die in december van dit jaar verschijnt, worden dan ook een tiental afbeeldingen opgenomen van schilderijen gemaakt door Bonnie. Tijdens de expositie is er een preview van de bundel te zien en af en toe te horen...

Expositie: ‘op de liefde’
Twaalf kunstenaars ‘proosten’ op de liefde.
Van 19 juli t/m 25 augustus 2019
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Galerie Westerkade
Westerkade 7, 8911BD Leeuwarden
www.galeriewesterkadeleeuwarden.nl

 

 

Lês minder

Wannear

  • De galerie is helaas niet rolstoelvriendelijk.

Prizen

  • Gratis

Yn 'e buert

Toan risseltaten