Ga naar inhoud
MAP

Maand van de Geschiedenis

Dit evenemint is al west

Leeuwarden

In oktober komen talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen samen om de Maand van de Geschiedenis te organiseren. Meer dan 500 activiteiten door het hele land, dit jaar in het thema 'Wat een ramp!'.

Sjoch alfêst efkes

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen organiseert de Maand meer dan vijfhonderd activiteiten door het hele land. Onder het motto 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag' brengen we in oktober 2022 met het thema Wat een ramp! geschiedenis voor het voetlicht. In het Fries Museum doe je mee met colleges, rondleidingen en stadswandelingen over rampspoed in de middeleeuwen.

Ook legt het Fries Museum met de speciale nieuwe Canondagen de focus op Mata Hari. Kom naar het Fries Museum en dompel je onder in de Maand van de Geschiedenis. Meld je nu aan via www.friesmusem.nl!

Rondleidingen
Tentoonstelling Vrijheid, Vetes, Vagevuur

De rondleidingen van de tentoonstelling Vrijheid, Vetes, Vagevuur staan in de maand oktober in het teken van Maand van de Geschiedenis. Hierin wordt je meegenomen door de rampspoed jaren die Tota Frisia heeft gekend in de 14e eeuw. 

Elke zondag vanaf 11 september
Tijd: 12.30 - 13.30u
Prijs: 6 euro, excl. museumentree

Rondleiding en stadswandeling 
Het mystery genaamd Mata-Hari 
Lang, donker en niet bijzonder knap, maar buitengewoon aantrekkelijk. Een elektriserende persoonlijkheid en een uitstekende neus voor publiciteit. Het meisje dat in 1876 als Margaretha Zelle wordt geboren aan De Kelders in Leeuwarden, is op haar 29ste een regelrechte mediahype in Parijs. Ze betovert het societypubliek met haar exotische dansen, waarbij ze langzaam haar lichaam ontbloot. De kranten raken niet uitgeschreven over het mysterie Mata-Hari.
Tijdens de canondagen neemt stads- en museumgids Henk Leutscher je mee door het museum langs het bijzondere danskostuum van Mata-Hari. Daarna neemt hij je mee naar buiten voor een stadswandeling langs locaties die voor Mata-Hari belangrijk zijn geweest.
Zaterdag 22 oktober 
14:00 — 15:30
€6,00, excl. museumentree

Duo college 
Het mystery van Mata-Hari en haar rol bij de grote oorlog
Margaretha Geertruida Zelle uit Leeuwarden stierf voor het Franse vuurpeloton op 15 oktober 1917, slechts 41 jaar. Haar artiestennaam Mata-Hari werd wereldwijd het synoniem voor de vervaarlijke vrouw, omgeven door mythes.
Tijdens de canondagen in het Fries Museum vertellen Angela Dekker en Jessica Voeten over de opkomst en ondergang van de fascinerende Friezin, die met haar exotische danskunst en haar onweerstaanbare persoonlijkheid roem vergaarde bij de Europese beau monde. In een duo-college werpen de auteurs nieuw licht op haar rol tijdens de Grote Oorlog.
Zondag 23 oktober 
13:00 - 14:30 uur
€5,00, excl museumentree 

Wanneer:
t/m 23 oktober
Prijsinformatie:
Vanaf € 5,-

Hjir fine jo Maand van de Geschiedenis

Adres:
Fries Museum Leeuwarden
Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden
Plan dyn rûte
Ofstân (ôfstân):
Toan risseltaten