Ga naar inhoud
Favorieten 0

“Blockflutes & electronics” door virtuoos Jorge Isaac

Stiens

Blokfluiten in alle soorten en maten, elektronische geluidssamples, meerdere slagwerkinstrumenten en een emmer water: al dit instrumentarium is te beluisteren tijdens het concert Blockflutes & electronics door Jorge Isaac. De virtuoos reist de hele...

Sjoch alfêst efkes

Blokfluiten in alle soorten en maten, elektronische geluidssamples, meerdere slagwerkinstrumenten en een emmer water: al dit instrumentarium is te beluisteren tijdens het concert Blockflutes & electronics door Jorge Isaac. De virtuoos reist de hele wereld over als solist en blaast het eeuwenoude instrument nieuw leven in. Dit concert moest afgelopen december wegens ziekte verplaatst worden. Op vrijdagavond 14 april beklimt Isaac alsnog het podium van Pakhûs SOLO in Stiens. Na dit concert is je beeld van de blokfluit voorgoed veranderd.

Jorge Isaac wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke blokfluitisten ter wereld: meer dan 250 composities werden speciaal voor hem geschreven. Hij is altijd onvermoeibaar op zoek naar het verkennen van nieuwe mogelijkheden en uitbreidingen van zijn instrumentarium. Virtuoze blokfluiten, rijke muzikale achtergronden, percussieve geluiden, dichte ritmische structuren, schele hogere tonen en diepe baslijnen vormen dan ook de muzikale basis van het programma Blockflutes & electronics.

In het werk Marionette van Roderik de Man zijn de sopranino-, tenor-, contrabasblokfluit en live elektronica te horen. Het is een muzikale reflectie op het filosofische uitgangspunt dat de pop in zijn dans niet wordt belemmerd door zwaartekracht, geen bewustzijn heeft van onvolmaaktheid en daarmee superieur is aan de mens. De muziek is afwisselend grotesk, speels, lyrisch en een chaotische fantasie. Quartz Stalagnat van de componist Marko Ciciliani is gebaseerd op druppelend water. Water reservoirs en een drum creëren een theatrale belevenis, geïnspireerd op het proces van stalagmieten en stalagtieten die na eeuwen van continue druppelen naar elkaar toe groeien.

Vier componisten lieten zich dit jaar inspireren door de polder en het eiland Schokland. Een muzikale verwerking van de omgevingsgeluiden op Schokland door Otto Wanke, de vogels uit de polder in Birdsong van Ulrich Schultheiss, In Limbo van Andrea Guterres vertelt over de plek tussen land en water en After me comes the flood van Sarah Jeffery gaat over de onvermijdelijke dominantie van de zee.

Met STRUNG schreef Arnoud Noordegraaf een uitdaging voor de virtuoze musicus: deze balanceert op het randje van zijn kunnen, verwikkeld in een hevige strijd tegen zijn eigen elektronica. De vraag is wie er nu eigenlijk de touwtjes in handen heeft. Het programma wordt afgesloten met Sin Descanso, “zonder rust” van Roderik de Man. Sin Descanso is als een reis door een landschap, dat gevormd wordt door de veelkleurigheid en contrastmogelijkheden van de Sopranino, Tenor, Basset en Paetzold contrabas blokfluit. Zowel aan het begin en einde van het stuk, duiken elementen op die verwijzen naar volksmuziek.

Jorge Isaac werd in 1974 geboren in Caracas. Hij studeerde in 2002 af bij Walter van Hauwe aan het Conservatorium van Amsterdam, wie hij vier jaar later opvolgde als hoofdvakdocent blokfluit. Isaac won prijzen op vooraanstaande muziekconcoursen, zoals het Internationaal Gaudeamus Vertolkers Concours 2001 (inclusief de speciale prijs voor het beste gebruik van elektronica) en de Krzysztof Penderecki International Competition of Contemporary Music 2001 in Polen. Voor zijn uitvoering van het werk Marionette ontving hij in 2007 een Honorary Award tijdens het prestigieuze Prix Ars Electronica in Oostenrijk. Jorge Isaac treedt op op internationale festivals en is vaste speler van ensemble Black Pencil.

Het programma duurt 60 minuten en heeft geen pauze. Er is koffie/thee vooraf en een drankje na afloop. Kijk voor het volledige programma en kaarten op: www.pakhussolo.nl.

Wanneer:
14 april
Prijsinformatie:
Vanaf € 19,50

Hjir fine jo “Blockflutes & electronics” door virtuoos Jorge Isaac

Pakhûs SOLO
Smelbrege 9
9051BH Stiens
Plan dyn rûte

Toan risseltaten