Ga naar inhoud
Favorieten 0

Expositie ‘De schilders van het Friese land’

Sorry, deze activiteit is niet meer beschikbaar

Fries Landbouwmuseum, Leeuwarden

Van 15 april t/m 1 november is in het Fries Landbouwmuseum de expositie ‘De schilders van het Friese land’ te zien

Hoe beeldden kunstenaars door de eeuwen heen het Friese boerenleven en het platteland af op doek en papier? De expositie ‘De schilders van het Friese land’ in het Fries Landbouwmuseum laat dat zien.
De tentoonstelling met meer dan 90 kunstwerken is te zien van 15 april tot 1 november 2023. De officiële opening is in mei met minister van landbouw Piet Adema als hoofdgast. Bij de expositie verschijnt tevens een boek van uitgeverij WBooks uit Zwolle met dezelfde titel, die ook in een Friestalige uitvoering verkrijgbaar is.

In ‘De schilders van het Friese land’ zien we hoe kunstenaars het Friese plattelandsleven, met daarin de boer, het landschap, de dieren en de bedrijfsgebouwen door de eeuwen heen vastlegden in hun kunst. Al die werken samen laten een enorme afwisseling in kunstuitingen zien: van realistisch, figuratief, impressionistisch, expressionistisch, fijnschilderwerk en naïeve kunst tot abstract. Qua techniek is er eveneens een grote variatie: van tekening, prent, ets, gouache en aquarel tot olieverf en acryl. Het is een bonte mix van kunstenaars: bekend en onbekend, soms professioneel via vaste regels werkend, anderen vanuit drang en hobby in naïeve stijl. Van Symon Accema en Gerrit Benner tot  Egnatius Ydema en Ids Wiersma.

Ze delen een gezamenlijk kenmerk: de liefde voor hun omgeving en de mensen, dieren en gebouwen die daarin letterlijk figureren. Het museum kon een beroep doen op verschillende Friese Musea en kunstenaars stichtingen voor bruiklenen. Verder is een breed scala aan werk van nog levende kunstenaars te zien. Aan de expositie is tijdens het seizoen een activiteitenprogramma gekoppeld met workshops en lezingen. 

Wanneer:
t/m 1 november 2023
Afstand tot jouw locatie:

Hjir fine jo Expositie ‘De schilders van het Friese land’
Fries Landbouwmuseum

Felling 6
8912 CG Leeuwarden
Plan dyn rûte

fanôf dyn lokaasje

Toan risseltaten