Unieke demonstratie project 'Anthotyping Landscapes' Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân
Bezoekerscentrum Mar en Klif, Oudemirdum
Open Dag en workshop van 'Innovatief Project "Anthotyping Landscapes", een unieke demonstratie van de anthotype techniek, dat zonlicht gebruikt om motieven van lichtgevoelige plantenmaterialen zoals bladeren, bessen en wortel op textielvezels af te drukken zonder gebruik van agressieve chemicaliën.
Sjoch alfêst efkes
Innovatief project "Anthotyping Landscapes" ondersteund door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, organiseert een Anthotyping workshop in Bezoekerscentrum Mar & Klif op 29 september Anthotyping Landscapes: Het Creëren van Hyper-Gelokaliseerde Natuurlijke Kleuren uit de Flora van Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân
Op 29 september nodigt ‘Anthotyping Landscapes’, o.l.v. 3 internationale kunstenaars, het publiek uit om de kleuren van de Zuidwest Fryslân-landschappen te ervaren door middel van een publieke installatie en een open workshop over de textieltechniek van anthotypering. Materialen zijn aanwezig om te testen hoe planten kleuren en motieven op textiel tonen. Het kleuronderzoek naar de vier landschapstypen van Zuidwest Fryslân wordt weergegeven in een textiel installatie die de verhalen vertelt van zowel mensen als planten die samen het landschap bewonen.
Over Anthotypering Landscapes
Anthotyping Landscapes is een innovatief project dat wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie onder het initiatief "Eigentijds gebruik van ambachten". Het project brengt Social Designers Freja Kræmmer Nielsen en Teresa Carvalheira samen met Natural Dye Researcher en Textile Maker Roua Alhalabi, oprichter van RouaAtelier. Deze samenwerking heeft tot doel een outdoor textiellab en een participatieve methodologie te ontwikkelen voor het creëren van een 'hyper-gelokaliseerd' palet van natuurlijke kleuren, afgeleid van de flora van Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân
Met behulp van lokale Vraagambassadeurs, experts in hun lokale landschappen en onderdeel van het Mar & Klif ambassadeursprogramma, doet het project onderzoek naar verschillende deel gebieden hun belangrijkste soorten, natuurlijke processen en beleid. De vier landschapstypen van het gebied worden bestudeerd: Stuwwallenlandschap, het kleigebied, het Veen en Merengebied en de IJsselmeerkust. Door middel van de anthotyperingstechniek worden de ecologische uitdagingen en toekomstvisies van het gebied belicht, en biedt het project een discussieplatform voor zowel lokale bewoners als geïnteresseerden, in de vorm van een 1-daagse Anthotyping workshop op 29 september in Bezoekerscentrum Mar & Klif.
Het project maakt gebruik van de anthotype techniek, die zonlicht gebruikt om motieven op textielvezels af te drukken zonder gebruik van agressieve chemicaliën. Door het gebruik van lichtgevoelige plantenmaterialen zoals bladeren, bessen en wortels, biedt anthotypering een duurzame methode om kleuren te creëren. Door textiel als medium te gebruiken, bevordert deze techniek nieuwe interacties met het landschap, en stelt het experimenten met lokale flora, bodem en water mogelijk, wat invloed heeft op de anthotyperingsresultaten en unieke reflecties van de landschappen creëert waarin ze worden vervaardigd.
Het project werkt toe naar een digitale en fysieke publicatie, waarin de resultaten van het onderzoek en de workshops worden gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week 2024. Dit evenement zal een tentoonstelling bevatten van de gemaakte textielstukken en het anthotype-archief, ter viering van de combinatie van ambacht, landschap en gemeenschap.
Wie zit er achter Anthotyping Landscapes?
-
Freja Kræmmer Nielsen is een artistiek onderzoeker en ontwerper. Haar praktijk richt zich op ecologische systemen en symbiotische relaties. Haar recente projecten hebben de vorm aangenomen van tuinconcepten, herbariums, biomateriaalontwikkeling en workshops over toekomstdenken. Haar interdisciplinaire werkervaring in samenwerking met wetenschappers, burgers en andere creatievelingen voedt direct haar praktijk en bevordert hybride methodologieën van kunst, design en wetenschap.
Meer over Freja: https://linktr.ee/frejakraemmernielsen -
Roua Alhalabi is een specialist in natuurlijke verfstoffen met meer dan 7 jaar ervaring in het ontwikkelen van lokale natuurlijke pigmenten en verfmethode. Roua werkt vaak samen met textielontwerpers en textielbedrijven om manieren te ontwikkelen voor duurzame textielproductie, met bijzondere aandacht voor het verminderen van de middelen die worden gebruikt bij verf-/druktechnieken. Naast haar werk in het atelier investeert Roua Atelier in educatie en kennisdeling met een breed aanbod van workshops en pedagogische programma's, en werkt ze nauw samen met boeren om het kweken van verschillende planten en methoden te bestuderen en te verbeteren voor een betere pigmentproductie. Roua geeft lezingen als gastdocent in Nederland (DAE) en internationaal en heeft samengewerkt met Fibershed en Cosh.
Meer over RouaAtelier: www.rouaatelier.com -
Teresa Carvalheira is een activator, ontwerper, naaister en up-cycler met 6 jaar ervaring als Community Manager voor Fashion Revolution Portugal, waar ze campagnes ondersteunt voor de empowerment van belanghebbenden in de textielindustrie en kritiek op consumentisme. Ze werkt door aan interdisciplinaire projecten met betrekking tot ambachten, milieu en migratie en heeft onlangs samengewerkt met NOoF voor de tentoonstelling "Regeneration - Fashion from the ground up" (2023).
Meer over Teresa: linktr.ee/teresacarvalheira
Ondersteuning en partners
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ondersteunt projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van creatieve industrieën in Nederland, en bevordert innovatie en samenwerking. Voor meer informatie over het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de ondersteuning van dit initiatief, kunt u terecht op https://www.stimuleringsfonds.nl/toekenningen/anthotyping-landscapes
Ambassadeur worden Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân?
www.nationaallandschap.frl/
Meer over Anthotyping Landscapes:
Website: www.anthotyp.ing
Hjir fine jo
Unieke demonstratie project 'Anthotyping Landscapes' Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân
Bezoekerscentrum Mar en Klif
8567 JD Oudemirdum Plan dyn rûte
fanôf dyn lokaasje