Ga naar inhoud
Favorieten 0

Catrinus Spinder Flessenpost, schilderijen en Bernard Heesen, glasobjecten

Sorry, deze activiteit is niet meer beschikbaar

Leeuwarden

Catrinus Spinder schilderijen en Bernard Heesen, Nienke Sikkema, Josja Schepman : glasobjecten en Jenny Boot: foto's

Bernard Heesen (1958) is een van de belangrijkste en invloedrijkste glaskunstenaars van Nederland. Hij geldt binnen de glaskunst als een vernieuwer die tijdens het maakproces, wanneer het glas heet en vloeibaar is, het toeval graag laat bijdragen aan het eindresultaat. 'Aan mijn kunstwerken kun je zien dat het bewogen heeft.' Hij is een van de weinige glaskunstenaars die zijn eigen ontwerpen maakt én uitvoert.
In glasblazerij De Oude Horn in Acquoy leerde Bernard Heesen het ambacht van glasblazen van zijn beroemde vader, Willem Heesen. In 1995 trok zijn vader zich terug en droeg de leiding over aan zijn zoon. Sindsdien dient De Oude Horn dienst als werkplaats van Bernard Heesen maar biedt deze ook ruimte aan een nieuwe generatie glaskunstenaars.
De overdracht van het glasambacht is voor Bernard Heesen van groot belang. Zo leidde hij zijn assistenten Nienke Sikkema en Josja Schepman op tot zelfstandige glasblazers die zich in zijn werkplaats het ambacht eigen hebben gemaakt en een geheel eigen visie hebben ontwikkeld op glaskunst. Net als bij Heesen is het 'spel met glas' voor kunstenaars Sikkema en Schepman het uitgangspunt van hun werkpraktijk. Het glas moet niet worden geforceerd, maar wordt behendig begeleid en onderzocht in zijn potentie. Het resulteert in zeer kleurrijke en decoratieve ontwerpen waarin het proces van glasblazen terug te zien is. 

Voor Nienke Sikkema is het van belang dat mensen het plezier herkennen waarmee ze haar objecten vormgeeft. Ze studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag waarna ze in De Oude Horn aan de slag ging. Ze laat het glas druipen en stapelt, rolt en boetseert ermee wat resulteert in speelse vormen.
Josja Schepman studeerde vrije vormgeving aan de kunstacademie van Utrecht. Na haar afstuderen in 2006 begon ze met werken in glasatelier De Oude Horn. Ook was ze als glasblazer actief voor onder meer het Nationaal Glasmuseum en Van Tetterode in Amsterdam. Ze heeft een veelzijdig oeuvre opgebouwd met een karakteristieke eigen stijl. Ze creëert een uitgesproken fantasiewereld waarin wonderlijke wezens huizen. Haar werk is onder meer opgenomen in de collectie van het Frans Hals Museum.

Catrinus Spinder

Met de titel “Message in a bottle” laat Catrinus Spinder zijn recente serie schilderijen zien. Beïnvloed door de beelden van de vluchtelingen die dobberen in een bootje op zee maakte hij deze serie. Flessenpost met een noodkreet, dobbert ook op het water. Wie vind deze noodkreet of vluchteling?.
De flessen of kruiken vertellen het verhaal. Hij probeert symbolisch aandacht voor de vluchtelingen te vragen en zo de dobberende flessen een leven te geven.
Door de vaak lichtgevende kleuren trekken ze de aandacht van de vinder voor de noodkreet.
Tevens zijn de foto’s van Jenny Boot in een kleine presentatie te zien. Dit is een introductie voor haar solo tentoonstelling in het voorjaar van 2024.

Wanneer:
t/m 18 februari
Afstand tot jouw locatie:

Hjir fine jo Catrinus Spinder Flessenpost, schilderijen en Bernard Heesen, glasobjecten

Eewal 4749
8911GR Leeuwarden
Plan dyn rûte

fanôf dyn lokaasje

Toan risseltaten