Ga naar inhoud
Favorieten 0

Expositie ‘Hait…portret van een hemd’ van kunstschilder Hendrik Elings

Dit evenemint is al west

Leeuwarden

Expositie ‘Hait…portret van een hemd’ van Hendrik Elings in Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden, van 8 april t/m 13 mei 2023, elke zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur. Gratis toegang.

Hendrik Elings (1967, St. Annaparochie) is als schilder een product van de in het noorden van het land nog zo diep gewortelde, ambachtelijke en figuratieve schilderkunst. Zijn schilderijen van landschappen getuigen daarvan.
Zijn schilderijen van dieren en mensen tonen ons allen als kwetsbare wezens.
Die kwetsbaarheid komt duidelijk naar voren in de schilderijen die hij exposeert in de Dorpskerk Huizum. Het zijn portretten van zijn vader tijdens het verloop van diens ziekteproces. Hij had Alzheimer en is hier in 2009 aan overleden.

 “In mijn herinnering liep mijn vader vroeger altijd rond in een wit hemd; herinnering van een jongetje. Waar of niet waar, het bleef altijd een krachtig en mooi beeld. Dit beeld van mijn vader is het uitgangspunt geweest om schilderijen van hem te gaan maken.
Mijn vader, groot, sterk, stoer, in dat hemd. Tevens weerloos, kwetsbaar en naakt door dat dezelfde hemd. Ook toen mijn vader ziek werd, ben ik hem zo blijven schilderen. Zijn lichaam en geest veranderden, het hemd bleef hetzelfde maar kreeg op den duur een andere lading: één van verval en aftakeling. Mijn vader is weg.  ‘Verdwenen in zichzelf’, zoals hij zelf zijn ziekte omschreef. Het hemd is gebleven.”

In 2017 won het schilderij ‘Mijn vader had Alzheimer’ de landelijke verkiezing voor het ‘Schilderij van het jaar’. (Titel schilderij: ‘Mijn vader had Alzheimer’, 140 x 240 cm, olieverf op doek, 2016.)

Tijdens de opening – op 8 april – wordt de kunstenaar geinterviewd door uitgever Eddy van der Noord.
De muziek wordt verzorgd door organist Jelle Rollema.

De toegang is gratis.
Bezoekadres van de Dorpskerk Huizum: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden.

Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Inlichtingen: dorpskerkhuizum@gmail.com.
Meer informatie op: https://www.dorpskerkhuizum.nlen 
https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum

Wanneer:
t/m 13 mei

Hjir fine jo Expositie ‘Hait…portret van een hemd’ van kunstschilder Hendrik Elings

Huizum Dorp 67
8934 BS Leeuwarden
Plan dyn rûte

Toan risseltaten