Van Akkrum naar Nij Beets over Aldeboarn | Koningspad XL

(19.0 km)

In behapbare porties breng ik de loop van het stroomdal van de Boorne in kaart. In zeven fijne dagen ben ik van het beginpunt bij Allardsoog l…

Lês fierder

In behapbare porties breng ik de loop van het stroomdal van de Boorne in kaart. In zeven fijne dagen ben ik van het beginpunt bij Allardsoog langs de linkerflank naar Raerd gelopen. Op de terugreis breng ik in kronkelpas de andere oever en het achterland in kaart. Ik schrijf de achtste dag, die begint in een zonovergoten Akkrum. Langs de Boarn laat ik mij stroomopwaarts voeren naar Aldeboarn. Een stukje van deze route heb ik eerder gelopen, maar in de andere richting. Het land ziet er anders uit afhankelijk van de loop- en kijkrichting. Een nieuw perspectief. Het is nog vroeg, de dorpen ontwaken langzaam als een lome kat die zich nog even behaaglijk strekt, een moment verder droomt en vervolgens toch de stramme poten in beweging zet. Voor wie het zien wil, barst het van de natuur. Er valt veel te genieten onderweg, niet alleen op cultureel vlak, maar zeker ook op het gebied van het landleven. De Grieken hadden er oog voor. Zij omschreven natuur als 'phyris'. Het betekent 'dat wat opkomt, wat zich ontwikkelt'. Zogezegd is Nederland rijk aan natuur. Overal om me heen weten kruiden, planten en dieren in de kieren van de hoogtechnologische wereld een plekje te veroveren. De natuur regeert zichzelf, onttrekt zich aan de beheersing. Er zijn gelukkig altijd plekjes wildernis te vinden. Het onkruid in de tuin, de mier in de keuken of een scholekster langs de rand van de weg. Als je goed kijkt, houdt de verwondering niet op. Een van de meest fascinerende aspecten van de natuur is de permanente verandering waaraan die onderhevig is. Bijna elk huisje dat in Aldeboarn aan het water grenst, heeft een bankje voor de deur. Een kolonie spreeuwen kwettert vanuit de bomen, ze stijgt op en tekent mooie patronen in de lucht. Als de vogels verderop neerstrijken in de struiken, hervatten ze hun drukke gesprekken. Het land tussen Aldeboarn en Nij Beets is doorsneden met vaarten en sloten. Het lijkt wel een abstract schilderij van Mondriaan, in felle kleuren op het doek vereeuwigd. Nij Beets is een jong veenkoloniaal dorp waar in 1863 feestelijk de spade in de grond ging voor het winnen van turf. De kolonisten waren weinig vermogend, het kwam tot felle protesten tegen de uitbuiting en verplichte winkelnering. Laagveenmuseum It Damshûs geeft een goed beeld van het hardvochtige leven van ruim honderd jaar geleden. Het Polderhoofdkanaal dat dwars door het dorp loopt, is weer bevaarbaar voor de pleziervaart gemaakt. Nieuw leven voedt Nij Beets.

 Wandelknooppunten: 16 - 18 - 24 - 21 - 34 - 38 - 37 - 19 - (voor wie wil inkorten, vanaf hier direct naar 81 kan ook) - 80 - 81 - 34 - 30 - 16 - 71.

Lês minder

Lokaasjes op dizze rûte

Begjinpunt: 8491 Akkrum
Einpunt: Nij Beets