Ga naar inhoud
Favorieten 0

Handle with Care

Sorry, deze activiteit is niet meer beschikbaar

Leeuwarden

Handle with care draait om de hand en gebaren - uitingen van intimiteit, mededogen, stilte, dwang, arbeid en feest. De universele rol van handen en vingers in het leven van mens en dier is in deze tentoonstelling gevangen in keramiek.

Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden presenteert van 26 november 2022 t/m 29 oktober 2023: Handle with care. Handle with care draait om de hand en gebaren - uitingen van intimiteit, mededogen, stilte, dwang, arbeid en feest. De universele rol van handen en vingers in het leven van mens en dier is in deze tentoonstelling gevangen in keramiek.
Curator Wendy Gers selecteerde voor Handle with care 37 werken rond dit thema. De tentoongestelde werken variëren van archeologische vondsten tot de nieuwste hedendaagse aanwinsten, bruiklenen van up-and-coming kunstenaars en parels uit het depot van het Princessehof.
Een eclectische verzameling uit verschillende tijden en streken, waarin bekende en onbekende makers hun indrukken soms letterlijk in de klei hebben achtergelaten.

Onder de werken bevindt zich Handjob van Neha Kudchadkar. De up-and-coming beeldend- en performance kunstenaar uit Mumbai, India, creëerde een ‘multitool’ voor de hand. Tien tengere instrumenten, elk voor een specifieke vinger, elk met een eigen functie. Om te strelen, te voeden, te bedienen en te koesteren. Dit is de eerste keer dat werk van Kudchadkar te zien is in Nederland. Ook een recente aankoop van het Princessehof, een sculptuur van Sharon van Overmeiren (België), is voor het eerst in Handle with care te zien. De hondenfluisteraar en televisiester Caesar Milan vormde – met zijn honden – de inspiratie voor dit werk, waarin Van Overmeieren de grens tussen mens en dier opzoekt. Met de ene hand maakt de figuur een zegenend gebaar, met de andere lijkt hij iets aan te bieden.

Handle with care laat werk zien van niet- geïdentificeerde kunstenaars uit China, Peru, Suriname, Nigeria, Dagestan, Turkije en Nederland. Daarnaast is er werk te zien van onder anderen Rob Birza, Johan Creten, Marie-Josée Comello, Daniël De Bruin, Bing & Grøndahl, Satoru Hoshino, Bastienne Kramer, Neha Kudchadkar, Hanna Mobach, Charlotte Mumm, Pablo Ponce, Rosenthal & co, Akio Takamori, Studio Tjep, Simone van Bakel, Hans van der Ham, Hans van Houwelingen, Couzijn van Leeuwen, Sharon van Overmeiren, Irene Vonck, Pauline Wiertz en Betty Woodman. Het leeuwendeel van de gepresenteerde werken komt uit de collectie van Keramiekmuseum Princessehof, maar er zijn ook stukken bij uit de collectie van het Fries Museum, Fries Verzetsmuseum en een bruikleen van Boijmans van Beuningen.

Handzaam keramiek

Duimpje omhoog of duimpje omlaag? Wenken of wegwuiven? Het is bijna dezelfde handbeweging, maar toch is er een wereld van verschil. Zo kunnen handen ons maken en breken. Want een hand die streelt, kan ook slaan. Een hand die uitnodigt, kan net zo goed afwijzen. Met de hand maken we schetsen, kunnen we details aanbrengen, laten we kunstwerken ontstaan. Keramisten laten soms letterlijk hun indrukken in de klei achter. En een vingertop is soms genoeg om de grootste machines aan het werk zetten. Maar in de kracht van onze handen schuilt tegelijk de kwetsbaarheid. In de communicatie, of bij het vasthouden of loslaten van de mensen en voorwerpen om ons heen.

Nationaal Keramiekmuseum

Het nationale Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden heeft zich de laatste jaren tot toonaangevend museum op het terrein van hedendaagse keramiek ontwikkeld. Met als hoogtepunten de grote tentoonstellingen Human After All (2020/21) en In Motion (2017). Op de tweede verdieping van het museum staat hedendaagse kunst en actueel design centraal, met vier tot vijf solopresentaties per jaar, zoals de afgelopen jaren van Jennifer Tee, Babs Haenen, Meekyoung Shin, Morten Løbner Espersen en Yoon Seok-Hyeon. Momenteel te zien zijn Alexandra Engelfriet (t/m 9 april 2023) en designduo Humade (t/m 30 oktober 2022). Het museum ontwikkelt zijn collectie actief, ook als inspiratiebron voor nieuwe generaties ontwerpers en kunstenaars. De komende jaren gaat curator Wendy Gers bezig met een tentoonstellingsprogrammering en bijbehorende publicatie rondom duurzame keramiek.

Partners: Ottema-Kingma Stichting, Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum Princessehof en Club Céramique

Keramiekmuseum Princessehof wordt mede gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Gemeente Leeuwarden

Wanneer:
t/m 29 oktober 2023
Afstand tot jouw locatie:

Hjir fine jo Handle with Care

Grote Kerkstraat 11
8911DZ Leeuwarden
Plan dyn rûte

fanôf dyn lokaasje

Toan risseltaten