Jaguar Daimler Rally

Jaguar Daimler Elfstedentocht

Contact

Adres:
Nieuwestad
8911db Leeuwarden
Plan je route
Afstand:
({{distance}} {{unit}} vanaf jouw locatie)

Wie in het weekeinde van 21 en 22 april 2018 een bezoek brengt aan het prachtige Friese platteland of een van de eeuwenoude steden, loopt kans te stuiten op een bijzonder schouwspel. Tientallen oogstrelende Britse oldtimers rijden dat weekeinde de iconische Elfstedentocht, die zo onlosmakelijk is verbonden met de historie en de identiteit van de provincie.

De auto’s zijn van de al even iconische automerken Jaguar en Daimler. Deze merken zijn …

Lees verder

Wie in het weekeinde van 21 en 22 april 2018 een bezoek brengt aan het prachtige Friese platteland of een van de eeuwenoude steden, loopt kans te stuiten op een bijzonder schouwspel. Tientallen oogstrelende Britse oldtimers rijden dat weekeinde de iconische Elfstedentocht, die zo onlosmakelijk is verbonden met de historie en de identiteit van de provincie.

De auto’s zijn van de al even iconische automerken Jaguar en Daimler. Deze merken zijn nauw verwant en de liefhebbers hebben zich daarom in 1976 verenigd in de Jaguar Daimler Club Holland (JDCH). Slechts eenmaal, in 2009, organiseerde deze club met tweeduizend enthousiaste leden de tocht langs de elf Friese steden. In dat jaar was het en  honderd jaar geleden dat de eerste Elfstedentocht werd geschaatst en honderd jaar geleden dat de eerste Jaguar/Daimler in ontwikkeling werd genomen. Dat leverde de trotse eigenaren veel bekijks op. Voor wie het evenement in 2009 heeft gemist, biedt Leeuwarden-Fryslân 2018 een nieuwe gelegenheid om te genieten van de oogstrelende vormen en vloeiende lijnen van beide vlaggenschepen van de Britse autogeschiedenis.

Wie het niet aan het toeval wil overlaten of hij de colonne schitterende automobielen tegenkomt, maar liever het zekere voor het onzekere neemt, heeft daarvoor twee kansen. De tweedaagse autorit begint op zaterdagochtend 10.00 uur op de Nieuwestad, in het hart van het bruisende Leeuwarden. Hier krijgt men de eerste stempel. Daarna is de start voor de zuidelijke route. Zondagmorgen de 22ste om  09.45 uur is de opstelling voor de start voor de noordelijke route. Dit vindt plaats op het Oldehoofsterkerkhof aan de voet van de Oldehove. Daar ook bevindt zich het paviljoen Lân van Taal; een mooie gelegenheid om dit eens te bezoeken. Op beide locaties kunt u niet alleen uw blik wat langer laten rusten op de bekende bolronde motorkappen, maar ook een blik werpen door het portierraam op al dat soepele leer en het glanzend gepoetste notenhout. Misschien mag u zelfs wel even plaatsnemen achter het stuur om het luxueuze interieur van zo nabij mogelijk te ervaren.

Van de beide merken is Daimler – niet te verwarren met het Duitse Daimler Benz – het oudst. Het Britse Daimler was bij de oprichting in 1893 zelfs het eerste automerk van het Verenigd Koninkrijk. Lange tijd maakte Daimler exclusieve voertuigen voor de ‘upper class’. In 1960 werd Daimler ingelijfd door Jaguar, een naam die in 1935 voor het eerst opdook in de autogeschiedenis. Daimler staat sinds die overname te boek als het luxe broertje van Jaguar. Dat ook Jaguar geen alledaagse auto’s maakt, zal menig tv-kijker kunnen bevestigen: denk aan de beroemde bordeauxrode Mk II waarmee Inspector Morse sinds 1987 bewonderende blikken oogstte in de gelijknamige Britse detectiveserie.

De auto’s die u in Friesland zult kunnen bewonderen, werden voor het merendeel gebouwd vanaf de jaren veertig. Wie ze van nabijbekijkt, zal onder indruk zijn van de vaak perfecte onderhoudsstaat. Dat gaat niet vanzelf. Veel auto’s zijn door hun eigenaar bijna letterlijk tot op de laatste schroef uit elkaar gehaald en weer opgebouwd waardoor ze van buiten, van binnen en onder de motorkap werkelijk zo goed als nieuw zijn. Dat vergt veel geduld, kennis en kunde, nauwgezetheid en het doorzettingsvermogen om alle onderdelen die aan vervanging toe zijn bij elkaar te zoeken in binnen- en buitenland. Hoe goed de eigenaren daarin slagen, kunt u zelf op beide aprildagen beoordelen, als de Friese Elfstedenroute eenmalig het fraaie decor is voor dit rijdende openluchtmuseum.

 

Lees minder

Wanneer

  • zaterdag 21 april 201809.45 - 11.00 uur
  • zondag 22 april 201809.45 - 11.00 uur
  • Op 21 april vertrekken de auto's vanaf de Nieuwestad in Leeuwarden. Op 22 april vanaf het Oldehoofsterkerkhof aan de voet van de Oldehove.

Neem alvast een kijkje

Reviews

In de buurt

Toon resultaten