Ga naar inhoud
MAP

11 andere oorden | Balk

| Redactie Visit Friesland

Het dorp staat bekend bij veel watersportliefhebbers. Je vindt er meerdere zeilscholen en er ligt een grote jachthaven aan het Slotermeer. We hebben het natuurlijk over Balk. Geliefd bij fietsers en zeilers ademt het dorp een gevoel van beleving en ontspanning. De monumentale gebouwen benadrukken dit gevoel nog eens extra. Niet voor niks heeft het dorp het predicaat ‘beschermd dorpsgezicht’. Balk is een waterstad en daarom toveren we dorpshuis de Treemter eenmalig om in een enorm aquarium.

Bekijk hieronder de video i.s.m. Omrop Fryslân - (klik op de afbeelding om de video te starten)

Normaal gesproken is zalencentrum de Treemter geen gebouw dat meteen de aandacht trekt. Het is niet lelijk, het is niet mooi. Het is er gewoon. Alhoewel, gewoon? Het dorpsgebouw is als locatie verantwoordelijk voor ontelbare ontmoetingen, bezegelde liefdes en bijzondere momenten. Het is een plek vol herinneringen. Helaas vinden er momenteel geen ontmoetingen plaats op centrale locaties. Daarom trekken we ons allemaal terug in onze huizen en vullen we onze harten met liefde van onze naaste familie, vrienden én huisdieren! Vooral in de jaren ‘70 en ’80 vulden vele aquaria onze woonkamers en zorgden ze voor een huiselijk beeld. Precies in die jaren gingen ook de deuren van de Treemter open. Binnenkort zal ie mogelijk verdwijnen. Daarom laten wij nog één keer licht op deze memorabele plek schijnen. 

Curator van LUNA Creative Irene Uttaria: “Als ik de lichtprojectie in Balk bekijk, word ik teruggebracht naar mijn vroegere jeugd. Mijn afkomst is Mexicaans/Canadees en ik ben opgegroeid in Mexico. Het kerstliedje genaamd ‘Los peces en el río’ is alom bekend in het land en betekent zoiets als: ‘iedereen is gelukkig en de visjes in de rivier drinken, drinken en blijven drinken’. Het is een gekke tekst en als kind vond ik het maar moeilijk te begrijpen. Door de huidige tijd en omdat ik ver weg ben van mijn roots, doet het aquarium in Balk me herinneren dat ik dankbaar mag zijn met alle lieve mensen om me heen. Dichtbij en ver weg.”

Bekijk ook

  • Alle projecten

    11 Andere Oorden.

  • Vorige project

    Achlum.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens