Ga naar inhoud
MAP

11 andere oorden | Cornwerd

| Redactie Visit Friesland

Hij staat nog steeds met verve aan de Kop van de Afsluitdijk. De Cornwerdermolen bevindt zich aan de rand van het gelijknamige dorpje Cornwerd. Na ruim een eeuw dienst is de molen nog steeds niet uit het veld te slaan. Omringd door het IJsselmeer en het Natura-2000 gebied, staan verderop grote hedendaagse soortgenoten in de vorm van windmolens. Waar de Afsluitdijk zorgt voor verbinding tussen twee provincies, biedt LUNA Collective verbinding tussen oud en nieuw in de vorm van licht.

Bekijk hieronder de video i.s.m. Omrop Fryslân - (klik op de afbeelding om de video te starten)

Ooit grotendeels met de hand aangelegd om ons te beschermen voor het water, staat de enorme dijk tegenwoordig symbool voor alles tussen gister en morgen. Van waterbescherming tot erfgoed en van duurzaamheid tot mobiliteit. Slimme landschappen worden gecreëerd naast dorpen waar het soms voelt alsof de tijd heeft stilgestaan. Door middel van lichttechniek brengen we beide werelden in verbinding, waarbij geen van de twee elkaar overschaduwt. Het één kan immers niet zonder het ander.

Sounddesigner van LUNA Collective Marinus Groen: “Het licht dat schijnt op de molens bij Cornwerd geeft me een associatie met het boek Don Quichot van La Mancha dat ik onlangs heb gelezen. Het boek is geschreven door Cervantes en staat vol met bijvoeglijke naamwoorden. Als je deze weghaalt, blijft er een heel puur en komisch verhaal over van een man die gek lijkt te worden. Zo denkt hij dat molens zijn vijand zijn. Door dit boek zijn er verschillende spreekwoorden over molens in onze dagelijkse taal gekomen, waaronder ‘tegen de windmolens vechten’ en ‘een klap van de molen krijgen’.”

Bekijk ook

  • Alle projecten

    11 Andere Oorden.

  • Vorige project

    Hegebeintum.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens