Ga naar inhoud
MAP

11 andere oorden | Esonstad

| Redactie Visit Friesland

Bruisende straten, honderden evenementen en volle hotels en vakantieparken. Het is pas twee jaar geleden dat Friesland de place to be was tijdens Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Ook dit jaar zijn we massaal op vakantie gegaan in eigen land. We gingen op zoek en ontdekten de pure schoonheid die de provincie rijk is. Voor 11 Andere Oorden is de toegangspoort van Esonstad eenmalig omgetoverd tot een enorm fotoboek. In het hier en nu, bladeren we in het boek van toen en vroeger.

Bekijk hieronder de video i.s.m. Omrop Fryslân - (klik op de afbeelding om de video te starten)

In het Noordoosten van Friesland en pal aan het Lauwersmeer ligt het historische dorpje Esonstad. Het stadje is pas in 2005 nagebouwd en staat vooral bekend om het grote vakantiepark dat midden in de natuur ligt. De naam ontleent zich aan een vroegere nederzetting, welke Friesland moest beschermen tegen de Noormannen in de middeleeuwen. Niemand weet echter of de nederzetting ooit echt heeft bestaan. In schril contrast staan de pittoreske dorpjes rondom Esonstad waarvan we wél weten dat deze een rijke historie hebben. Zo bevinden zich slechts een paar kilometer van Esonstad het rustige authentieke dorpje Anjum en het schilderachtige dorpje Morra. In de donkere maanden verlichten boerderijen normaliter de smalle landweggetjes en de nauwe straatjes. De rust is wedergekeerd in het vakantiepark. Of toch niet? Want waar komt dan opeens dit licht bij de ingang van het nieuwe Esonstad vandaan? Midden in de stilte, mijmeren we nog eenmaal terug naar onbezorgde vakanties en lokaal vertier.

LUNA Collective coördinator Chiara Berti: “Ik ben een internationale student en kom uit Italië. Ik ken veel mooie plekken, maar ik ben echt verrast door de schoonheid van Friesland. Ik heb het gevoel dat ik meer in contact sta met de natuur dan in mijn eigen land. De projecties in Esonstad brengen me wel weer even terug naar waar ik vandaan kom. Al voelt het hier echt als een tweede thuis, een home away from home. Zelfs in barre tijden van een pandemie.”

Bekijk ook

  • Alle projecten

    11 Andere Orden.

  • Volgende project

    Zwarte Haan.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens