Ga naar inhoud
Favorieten 0

11 Andere Oorden | Oudemirdum

Het is het enige exemplaar dat nog overeind staat in Friesland: de oude luchtwachttoren in Oudemirdum. Slim verstopt aan de bosrand van het Jolderenbos, diende de luchtwachttoren vroeger als uitkijkpunt om vijandige vliegtuigen te signaleren in akelige tijden van oorlog. Waar we destijds op onze hoede waren voor zichtbare vijanden, vluchten we nu allen onze huizen in om veiligheid te zoeken voor een onzichtbare variant.  Speciaal voor 11 Andere Oorden, is de oude luchtwachttoren omgetoverd tot een flatgebouw als vorm van warmte en geborgenheid. Zo zetten we de gepensioneerde toren in de schijnwerpers en doet hij eenmalig dienst om ons verlichting in moeilijke tijden te geven.

Bekijk hieronder de video i.s.m. Omrop Fryslân - (klik op de afbeelding om de video te starten)

Publicist van LUNA Collective Folkert Kusters: “Ik ben geboren en getogen in Gaasterland en ben in mijn jeugd talloze keren langs de luchtwachttoren gefietst. Wat de toren was en waarvoor het diende, wist ik niet zo goed, maar het sprak zeker tot mijn verbeelding. Pas jaren later heb ik opgezocht waarvoor de toren er nou eigenlijk stond. Inmiddels woon ik in Leeuwarden en door LUNA komt de luchtwachttoren weer op mijn pad. Dagelijks zie ik de Achmeatoren in de stad en ergens zie ik gelijkenissen met de toren in Oudemirdum. De lichtprojectie geeft me een nostalgisch gevoel en even waan ik me weer op de fiets richting het strandpaviljoen waar ik vroeger werkte.”

Bekijk ook