Ga naar inhoud
MAP

5 top galerieën in Friesland

| Redactie Visit Friesland

Zijn de ware kunstliefhebbers vooral op hun plek in het westen van het land? In Amsterdam of in Eindhoven bijvoorbeeld? Welnee. Iedereen die de rust en ruimte op wil zoeken én in een kunstzinnige bui wil zijn, vindt in Friesland de juiste bestemming. Natuurlijk had kunst een prominente rol in het programma van Leeuwarden-Fryslân 2018 maar ook voor dit bijzondere jaar kende Friesland al vele galerieën boordevol prachtige werken.

Werken van alle verschillende stromingen kan je in onze provincie bekijken. Daarnaast vind je de werken op bijna net zo bijzondere plekken. Zoals een voormalig gemaal of juist in een heel klein hokje van 2,5 bij 1,5 meter. Friesland.nl ging op zoek naar vijf top galerieën in Friesland.

1. Nuweland in Oosterzee-Buren

2. Lauswolt in Ureterp

3. Kunsthuis SYB in Beetsterzwaag

Na een kleine twintig minuten rijden bevind je je in Beetsterzwaag, bekend vanwege het prachtige landgoed Lauswolt. Niet te verwarren met gelijknamige galerie in Ureterp. Beetsterzwaag heeft ook zijn galerie: Kunsthuis SYB. Het kunsthuis biedt hedendaagse kunstenaars een podium én geeft ze de gelegenheid om zichzelf uitgebreid te ontwikkelen. Ieder weekend kan je aan de Hoofdstraat dit bijzondere kunsthuis bezoeken.

Meer over SYB

Iedereen die de rust en ruimte op wil zoeken én in een kunstzinnige bui wil zijn, vindt in Friesland de juiste bestemming.

4. Galerie Hoogenbosch in Gorredijk

5. Galerie Het Gemaal in Echten

De kleinste galerie van Nederland

Een eervolle vermelding in dit lijstje is gereserveerd voor de kleinste galerie van Nederland in het dorpje Baard, onder de rook van Leeuwarden. Met slechts tweeënhalf bij anderhalve meter aan expositieruimte heeft deze gezellige galerie ruimschoots haar titel verdiend. Eigenaresse Petra Dijkstra zorgt desalniettemin met veel enthousiasme voor wisselende exposities, die je (hoogstwaarschijnlijk) alleen in de zomermaanden kan bezoeken.