5x: frisse winterwandelingen

Naar buiten! Koud? Juist in deze donkere koude wintermaanden is het goed voor je om naar buiten te gaan. Letterlijk een frisse loopneus halen in de natuur. Kan je weer dat extra handje pepernoten eten en hoef je je niet te schamen voor twee keer opscheppen tijdens kerst. Om het makkelijk te maken hoef je alleen maar uit deze vijf wandelroutes te kiezen.

Woudsend: De 11 stegenroute
Dwalen door smalle steegjes en pittoreske straatjes van Woudsend! Amsterdam heeft de negen straatjes, Woudsend heeft 11 stegen. Je meandert langs en door de 11 stegen in het mooie dorpje. Aan de hand van de 23 informatieborden ontdek je de leukste feiten, leer je over de geschiedenis en leer je de anekdotes kennen. Tijd voor een pauze? Ontdooi dan in één van de culinaire hotspots die dit kleine dorp rijk is, bijvoorbeeld bij Omke Jan, waar je naast eerlijk en puur eten ook nog heerlijk kan slapen.

Foto's: Instagram @liannegeertsma2012 en @bootwassen

© @liannegeertsma2012
© @bootwassen

Appelscha: Het Drents Friese Woud
We delen dit bos met onze Drentse buren en het wemelt er van de prachtige wandelroutes. Het bezoekerscentrum in Appelscha helpt je op weg of aan een leuk event. Je kan er ruim parkeren en ook terecht voor natjes en droogjes. Maar het gaat natuurlijk om het banjeren door bossen. Voor de diehards is er het blote voeten pad (brrrrr) voor de kids de kabouterroute en een klauterbos. En voor alle leeftijden is de uitkijktoren op de Bosberg een aanrader. Pas wel op, dit gebeid verkennen in de winter leidt vaak tot een vakantiebezoek in de zomer!

Foto's: Instagram @shotbyjolien en @mevrtheelepel

 

© @shotbyjolien
© @mevrtheelepel

Bakkeveen: De Slotplaats
Trek je wandelschoenen aan en haal een frisse neus in dit veelzijdige landschap met bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Een bekend start en eindpunt is de Slotplaats, gebouwd in de 18e eeuw als landgoedwoning achter het voormalige slot ‘Het Blauhûs’ Voor wie alle verschillende landschappen hier wil zien is er het rondje Bakkeveen.

Foto's: Instagram @hecor53 en @hans.vanderhoning

© @hans.vanderhoning

Goede voornemenswandeling
Begin 2020 met een frisse winterwandeling in de natuur, dat is pas een goed voornemen! Op 5 januari 2020 wordt de goede voornemenswandeling gehouden in het Drents-Friese Wold. Samen lekker uitwaaien, we sluiten af met warme chocomelk bij restaurant IJgenweis.

Foto's: Instagram @iljawillifer en @dennisdenhamer

© @iljawillifer
© @dennisdenhamer

Wandelen door historisch Lemmer
Laat je verassen door historische straatjes, mythische vergezichten en de grote stomende machines van het Woudagemaal, een Unesco Werelderfgoed. Lemmer heeft het allemaal, van de zeedijk tot het grootse nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Aan de rand van het IJsselmeer kan je kijkje nemen bij de vuurtoren van Lemmer, wandel je langs Lemmer Beach naar het Woudagemaal. Op en top vakantiegevoel midden in de winter en slechts een uurtje rijden vanaf Amsterdam!

Foto's: Instagram @harcovdwerf en @innemoors

© @harcovdwerf
© @innemoors