Ga naar inhoud
MAP

Op het randje van de wereld

| Redactie Visit Friesland

“Goh, je zit hier echt aan het einde van de wereld.” is een veel gehoorde uitspraak van bezoekers van het Vegotel. Wij betrapten ons erop het ook al te zeggen toen we op bezoek kwamen bij het vegan hotel. “Je kan het hier ook zien als het begin van de wereld,” was het antwoord van eigenaar Henk. Het uiterste Noorden van de provincie met het uitzicht op de waddeneilanden, heeft een aantal verborgen schatten voor wie van bezinning en natuur houdt. Ga je mee op reis naar de ruimte? 

Vegotel 
Aan de voet van de zeedijk staat een duurzaam verbouwde boerderij uit 1885 met een vrolijk wapperende vlag boven de voordeur. We worden warm onthaalt en gevraagd om onze schoenen te verruilen voor slippers en onze telefoons in een steelpannetje achter te laten. Dat is even wennen. Het hotel is stralingsarm ingericht en voor degene die echt gaat voor het JOMO ( joy of missing out) gevoel gaat is dit hotel dé plek om offline te gaan. Er is wel internet, maar via een kabel dus neem je laptop mee als je je foto`s meteen wilt delen.  

Het hotel biedt twee slaapkamers en is een combinatie tussen een B&B en hotel te noemen, met een ontbijtzaal en lounge beneden. Daar schuiven ook wij aan voor een ontbijt, een vegan ontbijt wel te verstaan. Voor de doorgewinterde vegans is het natuurlijk heerlijk om niet uit te hoeven leggen wat je wel en niet wilt eten. Voor degene die kennis wil maken met veganisme is dit de perfecte plek. De boekenkast heeft een aantal inspirerende boeken om door te bladeren en het ontbijtmenu bestaat uit verschillende vervangers van vlees en kaas. Er kan zelfs een vegan ei gebakken worden. 

 De Kleine Lijn 
We laten de dijk achter ons en rijden naar het dorp Blije (Blija NL) waar we het theehuis en atelier De Kleine Lijn bezoeken. In het atelier wordt op ambachtelijke wijze veelal natuurlijke stoffen bedrukt zoals katoen, maar ook linnen. Linnen wordt gemaakt van vlas en waar vroeger nog wel eindeloze vlasvelden het Friese landschap blauw kleurde, heeft Frankrijk de productie van vlas overgenomen. Middels project “Follow the blue line” is er een vlasroute door het waddenkustgebied waar vlasvelden opnieuw worden ingezaaid. Naast de Vlasroute loopt ook de Noord Friese Winkeltjesroute langs de Kleine Lijn. Je raakt niet uitgekeken in het atelier winkeltje met leuke en unieke hebbedingen. Dan nodigt ook nog de tuin ons uit om heerlijk te genieten van een kopje thee of koffie en natuurlijk de flora en fauna. 

Wachten op Hoog water 
We stappen weer in de ruimtereis bus en trekken verder door het open landschap naar Holwerd. Ook wel bekend van Holwerd aan Zee en natuurlijk van de boot die naar Ameland vaart. Tussen het dorp en de pier is onze volgende stop. We bezoeken de forse dame die uitkijkt over het wad. Daar wacht ze op … hoog water? Of wacht ze op gezelschap? Een tweede dame gaat haar in de toekomst vergezellen. Het kunstwerk is onderdeel van Sense of Place, een landschapsbelevingsproject van Joop Mulder dat de culturele rijkdom van het waddengebied eert. 

Sta je op de dijk met helder weer dan kan je de eilanden zien liggen en het landschap verandert zienderogen met het licht van de dag en de stromingen van eb en vloed. Een keer terugkomen naar hetzelfde plekje is dan ook meer dan de moeite waard. Wij durven het zelfs een must te noemen. 

Wad Moai 
Eén dorp verderop ligt Ternaard, in de omgeving bekend als de plaats waar je de beste aardappelen en bloemkool kan halen. Wij waren iets te vroeg voor restaurant en hotel de Waard van Ternaard die helaas nog niet open was. Gelukkig lag er iets anders moois op ons te wachten. De eigenaren zijn fervente wad wandelaars en hebben er een winkeltje ingericht met vondsten en vintage items die het waddengevoel uitstralen. Wij keken onze ogen uit en konden er geen genoeg van krijgen. Voldoende redenen dus om ook dit dorp een bezoekje te brengen. 

Tips waar wij geen tijd meer voor hadden zijn: Overnachten bij Binnenin Buitenuit in Metslawier, de Stoepa bezoeken in Hantum en op natuursafari gaan in Nationaal Park Lauwersmeer. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens