Ga naar inhoud
MAP

Breng jezelf naar een hoogtepunt

| Redactie Visit Friesland

Als een reisje naar Dubai waar het hoogste gebouw ter wereld staat wél op je bucketlijst staat, maar je bankrekening er anders over denkt, ligt het alternatief om de hoek. Wil je op grote hoogte je hoofd leegmaken, kom dan genieten van de weidse uitzichten van Friesland. Deze plekken inspireren, ontroeren en laden je weer op. De verborgen schatten van Lonely Planet liggen aan je voeten.

De Beklimming

De Beklimming

Landschappen, vergezichten doorspekt met romantische dorpjes, Friesland is een waar wandelwalhalla, fietsfestijn en watersportmekka. Maar soms ben je op zoek bent naar dat kriebel-in-je-buik gevoel dat bevestigt dat je echt lééft. Dit uitje is dan ook alleen voor wie uit zijn comfortzone druft te gaan voor een beetje uitzicht. Het klimpark in Burgum heet dan ook Avontoer (avontuur). Ongeacht je leeftijd kan je hier klimmen, klauteren en apenkooien naar hartenlust. Klinkt 15 meter je niet zo heel hoog in de oren? Wacht maar tot je vanaf die hoogte aan de tokkelbaan bungelt…. Adrenalineshot gegarandeerd.

De berg

De berg

Bergen in Friesland? Dat zijn dan toch terpen of dijken? Klopt! Maar in het zuiden van de provincie in de bosrijke omgeving Appelscha ligt een berg. Een berg met een toren! De uitkijktoren van 33 meter prijkt op de 20 meter hoge stuifduin en is ontworpen door architect Frans Beune die ook Museum Belvedere in Heerenveen ontwierp. Hier bewonder je het beeldschone Drents-Friese woud na een lekkere wandeling in de overweldigende natuur. We overdrijven niet, lees maar eens over de legende van de oerboom! Beklim je de Bosberg met zijn uitkijktoren, dan kan je op een heldere dag Leeuwarden, een stukje Groningen en zelfs Coevorden zien liggen. Hier staat het leven even stil, ben je alleen met je gedachten en rest er eigenlijk nog maar één vraag; neem ik de trap of de lift?

de uitschieter

de uitschieter

Binnen no-time sta je in Friesland en bewonder je hét toonbeeld van de skyline Leeuwarden; de Achmeatoren! De reis naar het hoogste puntje van deze 114 meter hoge toren kan je per trap doen, maar er is ook de super snelle lift die je meegemaakt moet hebben. Geniet van het panorama, check de winkelstraat, andere markante gebouwen en de grachten en parken en stippel de plannen van de rest van je bezoek uit.  De architect van de toren is niemand minder dan Abe Bonnema, die ook het Fries Museum, de Delftse Poort in Rotterdam en het Boekhuis in Amsterdam ontwierp. Vanaf 14 april is de toren sporadisch geopend voor publiek.

de afdaling

de afdaling

Voor degene die wat meer down to earth van het uitzicht wil genieten, heeft het Friese landschap meer dan voldoende in petto. Van de vier nationale parken in de provincie schijnen de Alde Feanen ( de oude venen) het minst bekend te zijn. Dat verbaast ons want of je nu op of naast het water wilt genieten van natuur, dit park biedt alle mogelijkheden. Nachtvaren in fluisterbootjes, in stilte suppend, een vakantiehuisje huren op je eigen eilandje of fietsen van pontje naar pontje. Je kan je zelfs terug trekken in een vogelhut en het uitzicht en de geluiden in je opnemen. Dichter bij je aardse bestaan komen lukt je hier zonder twijfel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens