2018-café | 'Hoofdprogramma LF2018 uitgebreid'

,,Ga groot denken en stop met navelstaren." De boodschap van Wytze Visser was een duidelijke. De Leeuwarder was donderdag 15 juni gastspreker tijdens het maandelijkse 2018-café van Leeuwarden-Fryslân 2018. Visser sprak in het Leeuwarder eetcafé Het Leven gepassioneerd over wat volgens hem een ,,enorme kans" is voor de provincie.

De tweede DonderdagMiddagBorrel (de volgende is op 20 juli in Neushoorn, Leeuwarden) werd ingeleid door Immie Jonkman die deel uitmaakt van het programmateam van LF2018. Jonkman duidde in het kort het programma dat gezamenlijk en in de meeste gevallen van onderop georganiseerd wordt.

,,We maken het programma samen. Jullie met ons", vertelde ze. Jonkman, sinds 2015 actief namens LF2018, deed een beroep op de bezieling van de Fries: ,,Toon betrokkenheid en doe vooral mee. Culturele Hoofdstad van Europa is de manier om dingen te veranderen." Feitelijk is de keuze eenvoudig, zei Jonkman: ,,Je kunt op de bank blijven zitten en zeuren over wat er niet goed gaat of je komt van de bank af en komt in actie."

Het hoofdprogramma zal vooral (inter)nationale gasten enthousiasmeren, het iepen mienskipsprogramma is het hart van LF2018; met tientallen, misschien wel honderden initiatieven die de deelnemer èn bezoeker bewust maken van de verborgen talenten en schatten die deze provincie te bieden heeft. ,,Het totaal van alle projecten vertelt ons verhaal."

Hoofdprogramma uitgebreid

Op 5 oktober wordt het definitieve programma bekendgemaakt. Immie Jonkman deelde alvast een aantal projecten met de zaal. Sommigen zijn al langer bekend, over enkele betrekkelijke nieuwkomers werd in Het Leven een tipje van de sluier gelicht.

Ze zijn toegevoegd aan het hoofdprogramma van LF2018.

Finestra Aperta

Zoals Finestra Aperta: muziek en theater, gecombineerd met acrobatiek. De shows worden in 2018 in juni maar liefst 24 keer opgevoerd op de historische kloosterheuvel van Smalle Ee. Bijzonder: de 'circustent' is gemaakt van bamboe en wordt de grootste bamboedome van Europa.

Sjen yn it Tjuster

Dit project is een lofdicht aan de in maart 2013 overleden dichter Tsjêbbe Hettinga. Zijn dorp Burgwert eert hem met het bijzondere theaterstuk Sjen yn it Tsjuster (Kijken in het Donker); een titel die ook verwijst naar de blindheid van Hettinga. Bewoners van Burgwerd organiseren een nachtelijke theatervoorstelling.

Andere projecten die zijn toegevoegd aan het hoofdprogramma en waarover Jonkman vertelde zijn Ljochtstil Earnewâld, Lûd, Iepen Doar(p) en Slachtemarathon.

Programma afmaken

Voorts deed Jonkman nog een greep uit het omvangrijke Friese aanbod. Ze noemde publiekstrekkers zoals Stormruiter (,,Theaterspektakel met zo'n honderd Friese paarden"), The Sea! The Sea! (,,Literair evenement in combinatie met Tall Ship Races") en Opera Spanga (,,deze zomer met La Traviata en in 2018 met Aïda").

Immie Jonkman: ,,We werken met velen van jullie verder om het programma goed af te maken zodat we het op 5 oktober kunnen presenteren." Over de nabije toekomst: ,,In 2018 informeren we het publiek met weekprogramma's en seizoensbrochures. En blijf intussen onze website (2018.nl) volgen!"

Wytze Visser

Wytze Visser was uitgenodigd door LF2018. De Leeuwarder kunstenaar, schrijver en communicatiedeskundige is kritisch volger van Culturele Hoofdstad van Europa 2018. ,,Kritiek spuien is niet zo moeilijk. Maar doe het dan wel met open vizier. Kom zelf met oplossingen of draag ideeën aan." Met MerkMakers werd Visser eind januari 2015 als één van de eerste bedrijven lid van Club2018, het sponsornetwerk van LF2018.

Opiniestuk in LC

Op 20 mei schreef Wytze deze column; als reactie op kritiek over het LF2018-project 11Fountains. Het artikel werd door de LC als opiniestuk gepubliceerd.

Alle 11 in Franeker

Gistermiddag was ik in de Martinikerk in Franeker. Reden: de presentatie van 11Fountains, de 11 fonteinen die het komend jaar in de 11 Friese steden zullen verrijzen in het kader van LF2018: Leeuwarden/Friesland als Europees Culturele Hoofdstad in 2018. De maquettes stonden fraai uitgelicht achter in de kerk. Het totaal gaf een mooi overzicht van de grote variatie aan kunstwerken. Inderdaad: we moeten deze fonteinen beschouwen en beoordelen als kunst.

De aanwezigen

Het aanwezige publiek bestond uit bestuurlijke en ambtelijke vertegenwoordigers van provincie en betrokken gemeenten. Ook leden van de bewonerscommissies die hadden meegedacht over hun fontein waren in de kerk en kregen dank voor hun inspanningen. Daarnaast waren er mensen van LF2018, de regie-organisatie die 11Fountains tot een van haar kernprojecten heeft benoemd. Ook was er een redelijk aantal belangstellenden en last but not least Anna Tilroe, initiator en projectleider van 11Fountains.

Blij en trots

De stemming was goed, ontspannen. Dit had ongetwijfeld ook te maken met de persconferentie van een dag eerder waarop de provincie en gemeente Leeuwarden hun financiële zekerstelling van het hele programma bekend maakten. Kortom: die 11Fountains komen er. Dat is zeker. En ik ben daar blij mee. Sterker: ik ben er trots op. Al sinds de lancering van de eerste ideeën ben ik er een groot voorstander van. Om meerdere redenen (en die komen straks).

Draagvlak?

Ik maakte in de kerk een paar iPhoto's en combineerde mijn enthousiasme met #MYDAILY, mijn dagelijkse foto op social media: Twitter, Facebook en Instagram. En zoals te verwachten (en leuk) kwamen hierop reacties. Zowel positief als negatief. In de laatste categorie was een verwijzing naar de FB-pagina van Omrop Fryslân. 'Men' zou zich hierop zeer negatief over de fonteinen uitlaten. Het bewijs dat Fryslân niks moet hebben van die fonteinen en dat er voor LF2018 geen draagvlak bestaat.

Reden voor reactie

Dus ik naar de Omrop FB. En inderdaad: een stortvloed van negativiteit. Is dat schrikken? Nou nee, als social media adept weet je dat meningen ongezouten op het net worden geslingerd. Zo ook over de fonteinen. Dus schrikken: nee. Maar wel een reden voor een reactie...

Lees verder

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners
Initiators