Binnenkort start verkoop bijzonder locatiespektakel Lost in the Greenhouse

Nog een paar weken en dan start de voorverkoop van Lost in the Greenhouse. Kaarten zijn vanaf 27 mei verkrijgbaar via www.lawei.nlDe Lawei en Orkater presenteren de muziektheatervoorstelling Lost in the Greenhouse in samenwerking met LF2018 en Theater De Koornbeurs. De voorstelling maakt ook deel uit van het programma van Leeuwarden-Fryslân 2018. Bijzonder: in 2018 wordt Lost in the Greenhouse verschillende keren gespeeld in de kassen van Sexbierum, op het grootste glastuinbouwbedrijf van Friesland.

'Lost' vertelt het verhaal over de Friese en Poolse arbeiders die in de kassen werken. Ze plukken er samen tomaten, komkommers en andere groenten. Ze vormen een gemeenschap, een mienskip in een kunstmatig stukje Nederland. De jonge Polen hebben huis en haard verlaten. De Friezen zijn thuis, maar zien hun leefomgeving veranderen. Er wordt gewerkt, er wordt gefeest, er wordt gedronken. Er wordt geroddeld en geflirt.

Dan is er plotseling een lijk. Langzaam tekenen zich de contouren af van een tragische liefdesgeschiedenis. We volgen de jonge pool Wojtek. Vanaf het moment dat zijn moeder hem in laat zien dat hij in Polen geen toekomst heeft, tot aan zijn dramatische einde. Eén plukseizoen lang. Hij wordt hartstochtelijk verliefd op een Fries meisje. Is de breekbare Mienskip bestand tegen gevoelens van heimwee, verlies, wrijving en verlangen?

De rolverdeling

Naast de van oorsprong Friese Orkater-acteur en -maker Geert Lageveen worden de belangrijke rollen bezet door Leopold Witte, Maartje van de Wetering, acteur/muzikant Erik van der Horst en drie Poolse acteurs: Redbad Klijnstra en de in Polen bekende actrice Emilia Komarnicka. Voor de rol van Wojtek wordt op dit moment in Polen een acteur gezocht.

Orkater

De voorstelling heeft een verhalend karakter en komt voort uit onderzoek; research in de kassen, in Polen en vanuit gesprekken met plukkers. Dat zou je het Nederlandse element kunnen noemen. Orkater maakte eerder dit soort voorstellingen, bijvoorbeeld Kamp Holland over de missie in Uruzgan. Daarnaast willen we elementen overnemen uit de Poolse theatertraditie, die sterk beeldend is. Bijvoorbeeld in de droombeelden die het verhaal af en toe overnemen. Redbad Klijnstra heeft de afgelopen vijfentwintig jaar in het Poolse theater gewerkt en mag als een kenner daarvan worden beschouwd. Hij zit in de vaste kern bij het Nowy Teatr, het gezelschap van de bekende Poolse en Europese regisseur Krysztof Warlikowski.

Muziek

Zoals in alle Orkatervoorstellingen zal de muziek een belangrijke en sturende rol krijgen. De Poolse componist Radek Fedyk zal elementen uit (Poolse) volksmuziek vermengen met het gitaargeluid van Orkater. Een aantal moderne klassieke Poolse stukken zullen in een nieuw jasje gestoken worden, zoals de danssequentie uit de Poolse cultfilm Salto, of de bruiloftskraker Prawy do lewego van Bregovic. 

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners
Initiators