Club2018-lid Bouwbedrijf Lont brengt ‘Lân fan Taal’ in praktijk

,,Bij ons op het Bildt is het een waar ‘Lân fan Taal”, lacht directeur Jetze Lont van Bouwbedrijf Lont uit Sint Annaparochie. ,,Onze medewerkers spreken onderling Fries, Bildts, Leeuwarders en Nederlands, zonder Babylonische spraakverwarring. Het is hier een soort Lont fan Taal”, zegt Lont gekscherend. Onlangs zette Lont de eerste schep in de grond voor het te realiseren taalbelevingscentrum van LF2018-project ‘Lân fan Taal’.

Bouwbedrijf Lont heeft vele bouwprojecten in Leeuwarden lopen. ,,De stad is momenteel volop in ontwikkeling, helemaal nu Leeuwarden-Fryslân 2018 in aantocht is.” Al decennialang wordt er gesproken over bebouwing aan het Oldehoofsterkerkhof. In het kader van LF2018 wordt die wens nu in vervulling gebracht.

,,Het is een bijzondere plek om een beeldbepalend gebouw neer te zetten. Ik ben me er dan ook enorm van bewust dat we op die plek een stukje geschiedenis gaan schrijven”, vertelt Lont. ,,Deze nieuwbouw wordt ook een erg spannend bouwtechnisch project voor ons. We gaan boven een bestaande parkeerkelder bouwen, dus zonder diepe onderliggende fundering.”

Het bezoekerscentrum, dat tegenover de Oldehove wordt gebouwd, is ontworpen door de in Fryslân geboren architect Stefan Prins van architectenbureau Powerhouse Company uit Rotterdam. Het moet tijdens LF2018 een centrale plek zijn waar mensen taal en meertaligheid op uiteenlopende manieren kunnen beleven.

,,Prins is in zijn ontwerp uitgegaan van circulaire bebouwing,” legt Lont uit. ,,Wij hebben de afgelopen jaren zelf ook al veel ervaring opgedaan met het duurzaam gebruiken van bouwmaterialen. Ook daarom is dit een bijzonder project voor ons. En natuurlijk is het een project onder hoge tijdsdruk, dus dat houdt de spanning er goed in.”

Lont woont samen met zijn gezin in het centrum van Leeuwarden. Hij rijdt dan ook dagelijks langs de plek waar het bezoekerscentrum aan het Oldehoofsterkerkhof komt te staan. ,,Iedere dag zie ik daar het bord van ‘Lân fan Taal’ staan: Taal jout betsjutting; Taal geeft betekenis; Language gives meaning. Dat voelt voor mij ook echt zo.”

Als echte Biltker spreekt Lont het Bildts. ,,Daarnaast spreek ik ook Fries en natuurlijk Nederlands. Hier in de stad spreek ik trouwens altijd Bildts, het lijkt wel een beetje op het Stadsfries.” Zijn moedertalen zijn belangrijk voor hem. ,,Taal is voor mij de drager van onze cultuur. Als christen bijvoorbeeld raken Friese Bijbelpassages mij dieper dan wanneer ik diezelfde stukken in het Nederlands lees. Het heeft een hele andere impact.”

Tekst Froukje Sijtsma.

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners
Initiators