Culturele breinen

De Zwette is misschien wel de meest diverse ondernemersvereniging van Leeuwarden. De club heeft 330 leden en de smaken zijn divers: van elektronicazaak tot kringloopwinkel en van marketingbureau tot ijsbaan. Tussen die diversiteit bevinden zich een aantal bedenkers van grote producties uit het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân 2018.

Eén van de ontmoetingspunten op dit uitgestrekte bedrijvenpark is Eetcafé De Fabriek. Jaap Hoekstra, voorzitter van Ondernemersvereniging De Zwette en Lex Vergnes, parkmanager, zitten aan een tafeltje in de hoek. De najaarszon schijnt door de ramen. Er werken diverse freelancers aan andere tafeltjes en sporters lopen kriskras door elkaar. ,,De Zwette is enorm divers. Alleen al in De Fabriek, waar we nu zijn, zitten tientallen verschillende ondernemingen”, zegt Jaap. ,,Van sportschool tot flexplekken en vergaderruimtes.”

Grote namen
,,Hierboven zitten de mensen van Fossylfrij Fryslân”, gaat Jaap verder, ,,Verderop zit Joop Mulder, de bedenker van Sense of Place. Dan heb je nog het kantoor van Welcome to The Village en Innofest. Er zitten hier dus veel mensen die met cultuur bezig zijn en bijdragen aan Leeuwarden-Fryslân 2018.” Volgens de voorzitter is het geen toeval dat die mensen op De Zwette zitten. Hij vindt De Zwette namelijk hét ideale bedrijventerrein: ,,Alle wegen in Leeuwarden liggen gunstig voor ons. Je bent de stad snel in en uit, zeker sinds de Haak om Leeuwarden er is.”

Toeristen verleiden
,,Voor de toeristen op de fiets hebben wij een rustpunt gecreëerd nabij het Margaretha Zelle aquaduct. Met een fietsroutebord en informatie over de hoogtepunten van het centrum”, aldus Lex. ,,De positieve impact die Culturele Hoofdstad op een stadscentrum heeft, straalt ook uit naar ons bedrijventerrein. Diverse ondernemingen nodigen juist in 2018 hun buitenlandse relaties uit op dagen dat hier wat te beleven is. Daar profiteert iedereen van. De relaties krijgen een goede indruk van Leeuwarden en de ondernemer heeft een mooie aanleiding om zijn relaties hierheen te halen.”

Er wordt veel gedaan aan de uitstraling van het terrein. Zo zijn de toegangswegen voorzien van welkomstborden met eigen logo. ,,We hebben een paar jaar geleden een aantal kunstenaars gevraagd elektriciteitshuisjes om te toveren”, Jaap wijst uit het raam, richting de James Wattstraat. ,,Zo zie je verderop een hokje met streetart over uitvinder James Watt, naar wie een straat hier is vernoemd. Naast de Zwettetunnel zie je streetart van trekschuiten Daar knapt zo’n hokje enorm van op.”

2018
,,We kijken nog of we als vereniging gezamenlijk iets gaan organiseren voor LF2018”, gaat Lex verder. ,,Er zijn hier al actieve ondernemers die iets organiseren. Daarom denken wij aan een gemeenschappelijk spektakel waaruit een blijvende waardevolle toevoeging ontstaat om De Zwette nog aantrekkelijker te maken.”

 

Tekst: Mark Grupstra / foto's: Wietze Landman

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators