Een cultuurparadijs

Winkeliersvereniging Winkelcentrum Zaailand is misschien wel de meest actieve vereniging van Leeuwarden. Ondanks de grote leegstand in het winkelcentrum, of misschien zelfs juist dankzij deze leegstand, bruist het centrum het hele jaar van de culturele activiteiten.

De vereniging is zo actief, dat Ciska Blaauwbroek in 2002 speciaal is aangenomen voor de communicatie ervan. ,,We werken het hele jaar samen met allerlei partijen die hier dingen organiseren”, zegt Ciska. ,,Bijvoorbeeld met het Fries Museum, om in te spelen op hun tentoonstellingen. Daarnaast hebben we bij de vereniging vaak stagiaires van D’ Drive die vol enthousiasme aan de slag gaan en ontzettend veel leren. De meeste winkels hier in het centrum werken gelukkig actief mee. Zo mogen onze stagiaires vaak spullen uit winkels gebruiken om dingen mee te maken.”

Broedplaats van cultuur
Edith Copini, voorzitter van de winkeliersvereniging, kijkt op de eerste verdieping van het winkelcentrum om haar heen. ,,Als je naar de bovenverdieping van het winkelcentrum kijkt, zie je dat een groot deel leeg staat. Leegstand is natuurlijk niet goed, maar we maken er het beste van.”

,,We hebben hier jaarlijks acts van bijvoorbeeld het Straatfestival, de NHL heeft hier nu al drie jaar op rij een examen van de opleiding Beeldende Kunst en we hebben twee keer per jaar een grote kunstmarkt. Zo leeg zijn de leegstaande panden dus helemaal niet.”

Het kind in iedereen
Edith en Ciska halen het ene na het andere voorbeeld tevoorschijn. ,,Ook zijn er regelmatig wedstrijden. Laatst hadden we bijvoorbeeld een kleurwedstrijd die werd geopend door de burgemeester en wethouders. Die zeiden van te voren: ‘Wij gaan echt niet kleuren’. Nou, ze hebben gekleurd. En netjes binnen de lijntjes!” lacht Edith. ,,Er gebeurt hier zoveel, dat het onmogelijk allemaal op te noemen is.”

,,We merken dat mensen altijd erg blij zijn met alles wat hier gebeurt. Tijdens het kerstcircus is het ieder jaar erg druk. We hebben dan livemuziek en een hapje en een drankje. Je kunt mensen dan bijna letterlijk horen knorren”, glundert de voorzitter.

Een cultureel paradijs
Vooruitblikken op volgend jaar, denken beide dames er nog een schepje bovenop te kunnen doen. ,,Als juwelier bij Juwelier Copini, waar ik dagelijks sta, kun je niet direct veel doen in het kader van Culturele Hoofdstad”, legt Edith uit. ,,We zijn wel vaak betrokken bij prijsvragen in het winkelcentrum om mee te denken over de prijs. Maar vanuit de winkeliersvereniging zijn we wel heel actief bezig met volgend jaar.”

,,We zijn nu druk in gesprek met diverse grote partijen om het winkelcentrum het hele jaar om te toveren tot één groot cultureel paradijs”, legt Ciska uit. ,,Eerst komt hier de bibliotheek nog van oktober 2017 tot en met januari 2018, waar we trouwens erg blij mee zijn, maar daarna kunnen we los met culturele evenementen. Dan kunnen mensen bij ons cultureel komen shoppen.”

 

Tekst: Mark Grupstra, Foto's: Wietze Landman

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators