'Hindeloopen is blij met Levensboomfontein'

Programmanieuws | 'Hindeloopen is blij met Levensboomfontein'

HINDELOOPEN - Met vooral positieve kritieken is zaterdag het ontwerp van de 11Fountains-fontein voor Hindeloopen bekendgemaakt. Het ontwerp is van de Chinese kunstenaar Shen Yuan en werd dus zaterdag aan de bevolking van Hindeloopen onthuld. Journalist Niels Gerstel van Finster op Fryslân schreef: ,,Hindeloopen is blij met Levensboomfontein." Het NRC peilde ook de meningen: ,,Dit wordt de mooiste van alle elf steden.”

Toelichting op het ontwerp

Het ontwerp van beeldend kunstenaar Shen Yuan (China, woont in Parijs) heet ‘Flora en Fauna’. Het is gebaseerd op het wapen van Hindeloopen dat bestaat uit een boom met een Hert en een Hinde die hem omringen. De boom is, volgens de mythe, een zogeheten ‘Levensboom’, met wortels in de onderwereld en takken die naar de hemel wijzen. De boom symboliseert de Levensenergie, maar ook Wijsheid. Het Hert en de Hinde voeden zich hiermee.

Bij het fonteinontwerp van Shen Yuan staat de Levensboom centraal. Hij wordt omringd door een groot, tweedelig gewei dat op de grond ligt.

In de boom zitten vogels die rondom water spuwen. Ook uit sommige blaadjes komt water. Boom en vogels worden uitgevoerd in brons of koper.

Het gewei, dat verwijst naar de oerkracht van het Hert en de Hinde, doet ook denken aan de wortels en takken van de boom. Het is gemaakt van duurzaam hout en je kunt erop zitten om naar de feestelijke boom te kijken.

Om de boom heen is een bassin dat het water opvangt. Ook zijn in de aarde enkele gaten gemaakt die, onder versterkt glas, Hindelooper bloemmotieven tonen. ’s Avonds zijn ze verlicht, wat de mooie, poëtische sfeer nog versterkt.

 

Hieronder een overzicht van wat de media over de presentatie berichtten:

Finster op Fryslân:

http://finsteropfryslan.frl/kunst/11fountains-hind...

De Leeuwarder Courant:

http://www.lc.nl/friesland/Hylpers-maken-kennis-me...

OmropFryslân:

http://www.omropfryslan.nl/nijs/688558-untwerp-foa...

NRC:
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/01/08/fontijn-met-h...

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners
Initiators