Historische fietstocht over oude spoorlijnen

MARRUM - Wielrennen én de voormalige spoorlijnen in het Friese landschap. Het zijn de twee grote passies van gids Klaas Arie Beks, die hij combineert voor het LF2018-mienskipsproject ‘Leen een Fries’. Mensen die Fryslân in 2018 op een verrassende manier willen leren kennen, kunnen hem een paar uurtjes reserveren. Gratis. ,,En dan maken we er een gezellige fietstocht van,” aldus een stralende Beks. Leen een Fries is bedacht door de Friese bibliotheken. 

Zijn bruine armen, benen en gezicht verraden al dat Beks de afgelopen weken veel buiten is geweest. ,,Ik ga graag met mijn fietsmaat een stuk fietsen.” En anders is hij wel op het water te vinden voor een zeiltocht. ,,Ik ben met pensioen, maar ik hoef mij gelukkig niet te vervelen,” grapt hij. Nog leuker vindt Beks het om anderen mee te nemen tijdens zijn avonturen.

Vandaag fietst hij een stukje mee met de Franse vakantiegangers Emile en Mireille Rébillon uit Lorient. In drie maanden tijd leggen zij de fietsroutes LF1 en LF10 af. ,,It’s 4.000 kilometers along the North Sea and Wadden Sea Coast. Just for pleasure.” Veel tijd om musea te bezoeken of uitgebreid te genieten van koffie met gebak is er echter niet. Toch stappen de twee even af bij het voormalige treinstation van Marrum-Westernijkerk, tussenstop van de voormalige spoorverbinding Leeuwarden-Anjum.

Rijke historie

Het imposante negentiende-eeuwse gebouw en de stoomlocomotief uit 1914, die tegenwoordig dienst doet als Pannenkoektrein, trekken hun aandacht. Beks legt de Fransen uit dat je aan de overgebleven treinperrons veel kunt aflezen, bijvoorbeeld dat de mensen uit deze twee dorpen het financieel goed hadden. ,,Hier stond een flink gebouw, waar je tweede en derde klas kon kiezen.” De oude spoorlijnen leggen zaken bloot over de historie van de omgeving en dat vindt Beks juist zo interessant.

Mensen die fietsend over de oude spoorlijnen Fryslân beter willen leren kennen, kunnen in 2018 zelf een route uitkiezen. Met zijn vinger gaat Beks de routes langs in een boek over voormalige tram- en treinverbindingen. Vele kilometers rails zijn uiteindelijk getransformeerd in fietspaden. ,,Ik heb er enorm veel zin in”, zegt Beks met fonkelende ogen. ,,Ik ben benieuwd hoeveel mensen er met mij op stap willen."

Wat is jouw talent dat je in 2018 vrijwillig inzet?

,,Wy sykje noch mear entûsjaste frijwilligers lykas Klaas Arie Beks,” zegt Johannes Keekstra van ‘Leen een Fries’. Mensen met een talent of passie die het leuk vinden om toeristen en andere Friezen door de provincie te gidsen. ,,Minsken bepale sels wat se dogge of sjen litte wolle.” Verschillende Friezen hebben zichzelf al aangemeld als vrijwilliger. ,,De minsken wolle hiele ferskillende aktiviteiten oppakke.”

Zo wil Anne Peenstra zijn gasten verrassen met een tocht over It Eilân bij Goëngahuizen en hen vertellen over het landschap. En Pieteke de Boer uit Wommels neemt de mensen mee op een poëtische wandeltocht. Nog meer poëzie: Anske Smit, die gedichten schrijft in het dialect van Hindeloopen, wil zijn werk voordragen en verder mensen wegwijs maken in de digitale wereld.

,,Foar guon aktiviteiten hawwe je al wat úthâldingsfermogen nedich”, lacht Johannes. Zo zoekt Gerbina Pander mensen die samen met haar willen wadlopen. ,,Betink it mar sa gek, wy stean hast foar alleswol foar iepen!” Meer info op www.leeneenfries.nl.

Klaas Arie Beks laat de Franse vakantiegangers Friesland zien (Foto's Simon van der Woude).

​Programmanieuws | Historische fietstocht over oude spoorlijnen

 

​Programmanieuws | Historische fietstocht over oude spoorlijnen

Johannes Keekstra zoekt nog deelnemers voor Leen een Fries.

Tekst Froukje Sijtsma.

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners
Initiators