Koning van het Grasland en Birds & Brass

Koning van het Grasland, het nieuwe stuk van Tjeerd Bischoff, gaat over de gecompliceerde verhouding tussen mens en natuur. Het stuk is in mei in première gegaan en is tot diep in september te zien. Donderdag, vrijdag en zaterdag wordt het stuk - als onderdeel van Celebrating Diversity - gespeeld tijdens Simmerdeis Drachten.

We zien de strijd van de boer die zich als eenzame ondernemer staande probeert te houden op de wereldmarkt, en die van de grutto die zich vergeefs probeert aan te passen aan een snel veranderende biotoop. Het stuk wordt gespeeld in een mobiel theater in het open veld, met uitzicht op het landschap. in Friesland is de voorstelling tweetalig (Fries en Nederlands), in Drenthe en Groningen is de voorstelling volledig Nederlandstalig.

Meer informatie over de tijden en kaartverkoop staat hier.

Koning van het Grasland is een idee van David Lelieveld (Pier21) en wordt gemaakt door het artistieke team van de voorstelling Mansholt. De productie kwam tot stand in nauwe samenwerking met het burgerinitiatief Kening fan è Greide.

Het is 2001, het jaar dat MKZ opnieuw de kop opsteekt in Europa. Hessel en Anke Kroes, twee ’plankgasboeren’, proberen hun leven weer op de rails te krijgen na een noodlottig tractorongeluk, waarbij hun zoontje om het leven kwam. Wanneer een grutto haar nest bouwt op de plek van het ongeluk, en er tegelijkertijd een strijd losbarst tussen natuurbeschermers en boeren over het verhogen van het grondwaterpeil, komen Anke en Hessel lijnrecht tegenover elkaar te staan. Ondertussen komt de MKZ gevaarlijk dichtbij.

De productie Koning van het Grasland is onderdeel van Celebrating Diversity, www.celebratingdiversity.eu.

Birds & Brass tijdens City Proms

Het project Birds & Brass is een idee van componist en vogelaar Sytze Pruiksma. Zaterdag spelen op het podium op het Wilhelminaplein in Leeuwarden 188 muzikanten afkomstig uit 15 Leeuwarder muziekverenigingen. Zij hebben zich verenigd onder de noemer Samenwerkende Muziekverenigingen Leeuwarden (SML). Zij laten samen hun muzikale kracht zien. Het geheel staat onder leiding van Broken Brass.

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners
Initiators