Stukje Design hoopt op herhaling Alma Tadema-succes

Op 14 oktober 2017, precies een eeuw na de executie van danseres Mata Hari uit Leeuwarden, opent het Fries Museum in Mata Hari’s geboortestad een tentoonstelling over deze mysterieuze vrouw. ,,Wij kijken in ieder geval al enorm uit naar de expositie over Mata Hari", vertelt webdirector Bas Kreleger van Stukje Design uit Lekkum enthousiast. Onlangs lanceerde hij in opdracht van het Fries Museum hun nieuwe website. De ondernemer is lid van Club2018, het zakelijke netwerk van Leeuwarden-Fryslân 2018.

,,Als je ziet hoe succesvol de tentoonstelling over Alma Tadema vorig jaar was, dan verwacht ik dat de exposities over Mata Hari en M.C. Escher ook weer tienduizenden bezoekers naar Leeuwarden zullen trekken. Wij zorgen er weer voor dat de website voor al die bezoekers optimaal functioneert."

Stad is opgeknapt

Bas Kreleger is een geboren en getogen Leeuwarder. ,,Ik ben tijdens mijn studententijd in het centrum van Leeuwarden komen wonen en ken dus alle geheime steegjes en sluiproutes door de stad. Ideaal als je de drukte in het verkeer even wilt omzeilen”, lacht hij. ,,Leeuwarden is de afgelopen jaren enorm opgeknapt en ik hoop dat de Friezen, maar ook de toeristen uit binnen- en buitenland die schoonheid van onze hoofdstad in 2018 ook zullen zien. Het vernieuwde Wilhelminaplein, waar het Fries Museum aan grenst, vind ik echt een grote verbetering. Het geeft de stad meer allure en het is een leuke plek om in de zomer een biertje te drinken of over de vrijdagmarkt te slenteren.”

Kreleger is zeker van plan om naar de tentoonstelling over Mata Hari te gaan. ,,Het is bijzonder dat het verhaal van deze mysterieuze vrouw wereldwijd bekend is en een eeuw na haar dood nog altijd zo tot de verbeelding spreekt.” Mensen kunnen tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018 over dezelfde straten lopen, zoals Mata Hari ook in de 19de eeuw moet hebben gedaan. ,,Ik heb jarenlang in de Grote Kerkstraat gewoond, net als Mata Hari”, vertelt Kreleger.

,,Het is erg leuk dat museumbezoekers, nadat ze de tentoonstelling over Mata Hari hebben bezocht, ook nog een wandeling door de stad kunnen maken om even in haar voetsporen te treden.” Kreleger woonde ook anderhalf jaar in een monumentaal pand op het Naauw. ,,Als je daar in de woonkamer in de vensterbanken zat en naar buiten keek, dan keek je uit op de Kelders en het pand waar Mata Hari werd geboren.”

Belevingscentrum in 2018

Het pand naast het geboortehuis van Mata Hari ging in oktober 2013 met de grote brand op de Kelders in vlammen op. Kelders 33, waar Mata Hari opgroeide, liep ernstige waterschade op, maar kon gelukkig worden behouden (al meldden veel nieuwsmedia onterecht dat het pand ook ten gronde was gegaan). In 2018 fungeert het pand als belevingscentrum waar bezoekers aan het einde van hun Mata Hari-stadswandeling de originele sfeer van het pand kunnen ervaren. Mensen kunnen onder het genot van een bakje koffie of thee in Mata Hari’s geboortehuis een aan haar gerelateerde souvenir uitzoeken.

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners
Initiators