Winkeliersvereniging Kleine Kerkstraat: ,,Under de Toer is een prachtproject"

,,De ondernemers van de Kleine Kerkstraat zitten letterlijk ‘Under de Toer’. Iedere werkdag beginnen wij met de Oldehove en zo sluiten wij de dag ook weer af’’, vertelt voorzitter Jan Willem Schoot van winkeliersvereniging Kleine Kerkstraat.

Hij neemt een slokje van zijn verse zelfgemaakte cappuccino. ,,Kijk, de Oldehove is een belangrijke trekpleister in Leeuwarden en daar zijn wij enorm blij mee. Want al die dagjesmensen en andere bezoekers van de stad wandelen vaak ook door de Kleine Kerkstraat.’’ Slenterend over de kleine klinkers kunnen ze genieten van de oude panden. ,,Onze straat straalt historie uit. Dat vinden mensen leuk om te zien en te ervaren.” In de boetiekjes en kleine winkels komen ze vervolgens binnen voor Friese lekkernijen, unieke kleding, souvenirs of gewoon een gezellig praatje.

Leeuwarden-Fryslân 2018 is nog niet eens officieel begonnen, toch is Schoot ervan overtuigd dat het voor de ondernemers van de Kleine Kerkstraat absoluut zijn vruchten gaat afwerpen. ,,Bij banketbakkerij Salverda liggen de LF2018 gebakjes al in de vitrine, en ook de kleine 2018-kaasjes bij de Zuivelhoeve vinden al gretig aftrek. Onlangs hebben we als binnenstad al mogen profiteren van de enorm succesvolle tentoonstelling over Alma Tadema van het Fries Museum. Veel museumgangers brachten ook een bezoekje aan de Kleine Kerkstraat, dus dat belooft zeker weten wat voor 2018.”

De winkeliers lopen regelmatig bij elkaar naar binnen. ,,Het gaat er in onze visie om dat we het met elkaar als ondernemers doen. Dat kan alleen als je ook elkaar wilt versterken,” vindt Schoot. Dat is ook wat de Kleine Kerkstraat zo aanspreekt aan Under de Toer. ,,De 500 muzikanten van het deelproject bij de Oldehove bijvoorbeeld willen de mensen in 2018 wat bijzonders laten beleven met behulp van muziek. Er gaat wat unieks gebeuren, maar dat kunnen ze niet alleen. Ze hebben elkaar nodig om het geluid van de Middelsee samen te vertolken. En dat is ook wat wij als Kleine Kerkstraat doen. Mensen een beleving aanbieden, door samen als straat eenheid uit te stralen.”

Voor Schoot persoonlijk is het project ‘It lûd fan de Middelsee’ extra speciaal. ,,Mijn vriendin speelt althoorn bij brassband de Nije Bazún in Britsum. Door haar en haar familie ben ik brassmuziek echt gaan waarderen. Ik ben dus zeker bij het afsluitende concert bij de Oldehove.”

De Kleine Kerkstraat is in zowel 2010 als 2012 uitgeroepen tot de leukste winkelstraat van Nederland. ,,Dat moet ons vast nog een keer lukken”, zegt Schoot geheimzinnig. ,,Nou goed, we willen heel graag in 2018 weer de leukste winkelstraat van Nederland worden. Hoe fantastisch zou het zijn als wij dat worden, terwijl Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa is?”

 

Tekst Froukje Sijtsma

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators