5 tips voor de eerste week van de ReOpening

We hebben er lang naartoe gewerkt maar het is nu écht los: de ReOpening. De laatste maand van het Culturele Hoofdstadjaar. Nou ja, laatste maand. Het programma is juist geen einde, maar een begin. Iedere week gaan we je voorzien van een aantal handige tips. Voor het geval je door de bomen het bos niet meer kan zien. Vijf stuks. Wil je meer inspiratie? Je vindt het complete programma op 2018.nl/reopening

1. Noordelijk Film Festival

Gezellig, intiem, vriendelijk; het Noordelijk Film Festival schotelt je de nieuwe generatie filmers voor. Met de focus op Noord Nederland neemt het festival je mee in rijke internationale dimensies. Het Noordelijk Film Festival biedt je in 2018 fascinerende premières, zoals de unieke documentairereeks Sailing on the Grass.

2. The List

The List traceert informatie over de dood van vluchtelingen, asielzoekers en migranten die hun leven hebben verloren binnen, of aan de grenzen van Europa sinds 1993. Tot aan 30 september 2018 zijn er 35.597 doden gedocumenteerd. The List wordt jaarlijks bijgewerkt door de in Amsterdam gevestigde organisatie UNITED for Intercultural Action. De afgelopen jaren heeft Banu Cennetoğlu The List met curatoren en kunstenaars vertaald en bijgewerkt voor verschillende landen. Eerder werd The List getoond in onder andere Liverpool, New York, Istanbul, Milaan, Berlijn en Barcelona.

3. Eritreatown

Dompel je onder in de Eritrese cultuur, maar dan in hartje Leeuwarden. Laat je in de knusse Oosterstraten verrassen door de Eritrese cultuur en geniet van Eritrese koffie en hapjes, bewonder traditionele en moderne mode of laat je een hip Eritrees kapsel aanmeten. In dit community-art project van Haring & Hummus komen Eritrese en andere inwoners van Leeuwarden en Fryslân met elkaar in contact. Samen onderzoeken we welke betekenis de Eritrese cultuur en identiteit (kunnen) hebben binnen de context van een stad als Leeuwarden.

4. Kunstmaand Ameland

Dit jaar staat Ameland voor de tweeëntwintigste keer volledig in het teken van kunst. Bijna honderd kunstenaars uit binnen- en buitenland exposeren op tientallen locaties op het eiland. Het thema dit jaar is ‘verbinding’. Dit uit zich in bijzondere samenwerkingen tussen kunstenaars en vluchtelingen, kunstenaars onderling, maar ook in opvallend werk waarbij materialen zijn gecombineerd. Naast kunst aanschouwen kunnen bezoekers bovendien genieten van concerten, lezingen en rondleidingen. Daarnaast kunnen ze meedoen aan diverse workshops. Ook de filmliefhebber kan zijn hart ophalen. Kunstmaand Ameland toont samen met het Noordelijk Film Festival films die passen in de Nordic Art Connection.

5. Luzinterruptus

In november strijkt het Spaanse, anonieme kunstenaarscollectief Luzinterruptus neer in het Friese Drachten. Luzinterruptus focust op artistieke interventies in openbare ruimtes en zorgt met hun unieke lichtkunst voor een sprookjesachtige ervaring met LED-lampen. Luzinterruptus deed eerder projecten in Londen, Madrid, Buenos Aires en Toronto. De leden werken met verschillende disciplines en willen hun creativiteit delen met de plaatselijke gemeenschap, de mienskip. Samen verlichten ze de hele stad, maar de inwoners doen het licht uit. Gedurende de hele maand november is in en rond Museum Dr8888 in Drachten het kunstproject Emptying the museum te zien.

ReOpening

Agenda

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators