Afval in zee, weg ermee!

Tassen, bekers, flessen, afgedankt speelgoed, achtergebleven visnetten en zelfs het wassen van synthetische kleding zorgen wereldwijd voor plastic in onze zeeën en oceanen. De plastic soup is geen ver-van-onze-bed-show, maar een constant bewegend en alom aanwezige bedreiging voor mens en vooral (zee)dier. Gelukkig zijn er steeds meer projecten die zich inzetten om de wateren en stranden schoon te maken. Zo ook op Schiermonnikoog. Het project Schone Zee - Doe je mee? nodigt iedereen uit om een handje te helpen.

Vanaf haar achttiende zet creatief activiteitenbegeleider, Garda Meerdink, zich al in voor een betere leefomgeving. ,,Als studente in Groningen hing ik flyers op om de mensen ervan te overtuigen alleen nog maar statiegeldflessen te kopen. Het actievoeren als milieuactiviste ben ik mijn hele leven door blijven doen.” Het drama van de plastic soup hield Meerdink al langere tijd bezig en inspireerde haar om samen met kunstenares Ludy Feyen het project Schone Zee - Doe je mee? op te starten. ,,Al meer dan twintig jaar werk ik samen met Ludy”, vertelt Meerdink. ,,Toen ik haar voor het eerst ontmoette werd ik gegrepen door haar passie en de zeggingskracht van haar kunst. Ze gebruikt natuurlijke materialen en de kunst heeft altijd een boodschap.” Feyen en Meerdink vullen elkaar goed aan en vormen het perfecte duo om de plastic troep onder de aandacht te brengen.

De walvis
Het project Schone Zee - Doe je mee? kreeg vier jaar geleden vorm. Het is tweedelig en bestaat uit een kunstproject en opruimactie. ,,We wilden graag met jongeren werken. Zij zijn de toekomst. Daarom hebben we samen met tweehonderd leerlingen een walvis van wilgentenen en andere natuurlijke materialen gemaakt”, legt Meerdink uit. ,,Tijdens de bouw van het kunstwerk gingen we met de kinderen in discussie over het belang van een schone zee voor de dieren. Het is zo belangrijk dat de zeedieren geen plastic binnen krijgen. Ook omdat de vis, oesters, mosselen en garnalen uiteindelijk op onze borden terechtkomen, wat schadelijk voor onze gezondheid is.” Nu de walvis af is komen er verhalenvertellers en muzikanten bijeen om hun talent te delen. Op deze manier hopen de initiatiefnemers jonge en oude bezoekers aan te trekken en met elkaar in gesprek te brengen.

Maar waarom is er voor de walvis als symbool gekozen? ,,Vroeger, nog niet zo lang geleden, werd Schiermonnikoog rijk door de jonge mannen die op walvisvaart gingen. Zij brachten geld mee terug en daar werden huizen van gebouwd. In plaats van deze prachtige zoogdieren te doden, is de walvis nu een symbool waarmee wij eilanders en bezoekers bewust willen maken van wat de plastic soup aanricht. Een serieus probleem dat het hele ecosysteem van de oceanen bedreigt.”

Schoon strand, schone zee
,,Het tweede onderdeel van ons project bestaat uit het opruimen van het strand”, vult Meerdink aan. Van april tot en met eind oktober kun je iedere zaterdag meehelpen om het strand een stukje schoner te maken. ,,Tijdens het schoonmaken vinden we van alles. Zo zien we vaak peuken, netten en plastic zakken maar hebben we ook ooit een jerrycan met gevaarlijke stoffen gevonden. Een deel verdwijnt in de afvalbak, maar het andere deel wordt hergebruikt tijdens één van de workshops bij de atelierbus.” Zo is er de workshop Juttersgeluk waarbij niet alleen schelpen, stukjes hout, bot en zeewier gebruikt worden om kunst te maken. Ook het gevonden afval kan onderdeel van het kunstwerk worden.

Mienskip in actie
,,Gelukkig lijkt de vervuiling in de Waddenzee stukje bij beetje te verminderen. Overal worden acties opgezet en de gemeente draagt ook steeds meer bij”, aldus Meerdink. ,,Ik ben hier geboren en hou ontzettend veel van het Waddengebied. Het is een unieke en kwetsbare omgeving. Je kunt hier nog echt de stilte beleven en puurheid voelen. Het is een prachtig stukje schepping.” Des te belangrijker dat we allemaal ons steentje bijdragen om niet alleen ons Waddengebied, maar ook andere bijzondere plekken op deze wereld te behoeden van een zee aan afval. ,,Met Schone Zee - Doe je mee? willen we jong en oud, eilanders en bezoekers bewust maken van het zwerfvuil en hoe belangrijk het is om dit op te ruimen. We hebben nog een lange weg te gaan, maar het is geweldig om te zien dat steeds meer mensen betrokken raken.”

Tekst: Yael Water / Foto's: Ilja Zonneveld

Bekijk ook

Schone Zee - doe je mee?

Kom op verhaal

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators