Beleef het Heeggevoel

Vanuit je sloep op het Heegermeer optredens van de beste Nederlandse artiesten bijwonen. Klinkt goed, of niet? Tijdens het grootste waterconcert van Nederland, Terug naar Heeg, kan het. Veel watersportliefhebbers hebben hier tijdens hun jeugd voor het eerst de zeilen gehesen en zinderende zomeravonden aan of op het water doorgebracht. Op 30 juni kun je de herinneringen van toen herbeleven en nieuwe herinneringen creëren. Met plek voor ruim 350 boten, een groots podium op een eiland en een imposante line-up aan Nederlandse artiesten en muzikanten willen de ondernemers van Heeg een onvergetelijke avond neerzetten voor jong en oud.

Het kleine dorp Heeg (2200 inwoners) blijft niet onopgemerkt: jaarlijks bezoeken hordes mensen het watersportparadijs. Zelfs Koning Willem-Alexander heeft een geschiedenis met het dorp. In zijn jonge jaren is Zijne Majesteit in de plaatselijke discotheek D’ald Wal gespot en een paar jaar geleden kocht hij een boot bij een in Heeg gevestigde botenmaker. Hoe meer aandacht, hoe beter als het aan plaatselijke makelaar Tjeerd Schrale van Schrale makelaars & rentmeester ligt. ,,Ons doel is om Heeg landelijk bekend te maken en dat zo te houden. Hoe klein het ook is”, aldus Schrale. Als voorzitter van de plaatselijke ondernemersvereniging OVH 2000 is hij erg trots op wat de actieve vereniging allemaal onderneemt. ,,We proberen Heeg in de spotlight te zetten door verschillende evenementen te organiseren, ook in slechte economische tijden. Je hebt lef en doorzettingskracht nodig om dat te doen. Dat kenmerkt onze ondernemersvereniging. Onze leden zitten niet alleen te vergaderen maar ze organiseren veel en staan niet stil.”

Ambitieuze ondernemers
Er heerst een actief en uniek ondernemersklimaat in Heeg. Het dorp telt ongeveer 140 ondernemers. Het overgrote deel van hen zit bij OVH 2000. Het motto ‘niet lullen maar poetsen’ misstaat deze ondernemersvereniging niet. ,,Onze vereniging bestaat uit ambitieuze ondernemers die niet bang zijn hun nek uit te steken. Dankzij deze instelling en met grote financiële steun vanuit het Ondernemersfonds kern Heeg organiseren we jaarlijks veel evenementen en initiëren we projecten die de hele mienskip ten goede komt”, aldus Schrale. Zo is er een muziektent gebouwd, een project tegen leegstand opgezet, kunnen fietsers in het dorp even bijkomen op de speciale fietsers rustplaats en zal binnenkort de grootste openbare glijbaan van Nederland in Heeg staan. ,,We hebben niet als doel om winst te maken. We willen met elkaar mooie dingen creëren voor het hele dorp”, zegt ondernemer Erik van der Veen van DaVinci Yachts. Schrale vult aan: ,,Met alle ondernemers proberen we bezoekers aan te trekken en een reden te geven om weer terug naar Heeg te laten komen.”

Muziek met een verhaal
Ook Leeuwarden-Fryslân 2018 wilde OVH 2000 niet stilletjes aan zich voorbij laten gaan. Tijdens een ledenvergadering twee jaar geleden werd de vraag gesteld om na te denken over de invulling van een evenement tijdens dit speciale jaar. Zo ontstond al snel het idee om een groots waterconcert te organiseren. ,,We wilden iets met een thema doen. Niet gewoon een concert maar een achtergrondverhaal creëren zodat het meer betekenis krijgt”, aldus ondernemer Erik van der Veen van DaVinci Yachts. ,,Heeg staat bekend als het hart van de watersportactiviteiten. Als jeugd kom je hier om te leren zeilen. Die mensen willen we één avond het Heeggevoel van toen laten herbeleven.”

Een onvergetelijke avond
Ben je nog niet bekend met Heeg? Dan is Terug naar Heeg het uitgelezen moment om je onder te dompelen in het unieke dorpsgevoel dat er heerst. Stel je voor: één grote botenparade op het meer; van sloep tot rondvaartboot. Onder het genot van een hapje en drankje komt iedereen in de stemming. Wanneer het begint te schemeren doemt de replica van de 19de eeuwse palingaak Korneliske Ykes II op. Onder begeleiding van het plaatselijke orkest Crescendo wordt de gastvrouw van de avond, Karin Bloemen, naar het podium gebracht en opent het muziekspektakel. De rest van de avond geniet je van plaatselijke maar ook bekende artiesten als Jeroen van der Boom, Hans Klok, Iris Kroes en Maaike Schuurmans. Na 2,5 uur is de beleving veel te snel voorbij. Binnenkort maar snel weer terug naar Heeg.

Terug naar Heeg is onderdeel van Never Ending Orchestra
Tekst: Yael Water / Foto’s: Kristian van der Bos

 

Bekijk ook

Terug naar Heeg

Never Ending Orchestra

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators