Creatief omgaan met water tijdens Stoereloer

Stoereloer wordt langzaamaan een begrip in Leeuwarden en omstreken. De kunstzinnige week in Huizum-West, waar kinderen uit gezinnen met een krappe beurs gratis welkom zijn, laat educatie en plezier hand in hand gaan. Dit jaar leerden de kinderen van 23 t/m 27 juli creatief om te gaan met water tijdens de SPONS-workshops.

Sinds de zomer van 2013 vindt Stoereloer jaarlijks plaats bij de Floris Verster Ateliers. Vijf ochtenden lang, van maandag tot en met vrijdag, maken kinderen tussen zes en dertien jaar de leukste producten, doen ze proefjes en leren ze spelenderwijs over het thema van het jaar. Deze editie staan de mogelijkheden van water in de schijnwerpers. Tijdens de SPONS-workshops maken kinderen onder meer een waterbaan, splashtegels, een spetterfontein en waterkleding. Bij alle workshops staat het zuinig en creatief omgaan met water centraal. “Elke dag starten we met een educatief gedeelte”, vertelt de 35-jarige Mariese Schuurman, sinds het begin betrokken bij het evenement. “Met leensetjes van Wetsus laten we hen zien hoe water werkt en hoe het kan geleiden. Ook leren we kinderen de gevolgen van klimaatverandering. Leuk is bovendien dat ze hun handen wassen met zelfgereinigd water, door middel van de waterzuiveringsfietsjes die we te leen hebben.”

Milieuthema
Het onderwerp van dit jaar kwam tot stand na gesprekken met projectpartners Wetterskip Fryslân en Wetsus. “We wilden een meerwaarde geven aan de workshops door een milieuthema aan te snijden”, aldus Mariese. “Klimaatverandering ligt tegenwoordig snel voor de hand. Maar hoe moesten we dat aanpakken? Jeannet Bijleveld van Wetterskip gaf aan dat er natte periodes zijn waarin er enorm veel water uit de lucht komt. In stedelijke omgevingen is er dan een gebrek aan sponscapaciteit, vanwege de bebouwing en alle verharding. Rioleringen kunnen hierdoor het water niet aan en kelders lopen onder. Dit vonden we een prachtig haakje om de workshops aan op te hangen. Hoe kunnen we deze sponscapaciteit verbeteren? Uit deze vraag zijn de SPONS-workshops geboren.”

Creatief bezig zijn
De negenjarige Jelmer geniet met volle teugen van de vrijheid tijdens Stoereloer. “Je kunt hier creatief bezig zijn. Ik heb al meerdere keren meegedaan aan dit evenement. Deze week ben ik twee dagen aanwezig, maar ik heb ook een keer een hele week meegedaan! Dit jaar vind ik de proefjes met water erg leuk. Ik leer hier enorm veel.” Ook de tienjarige Danian, die samen met Jelmer druk aan de slag is, vermaakt zich opperbest. “Het is leuk dat de spullen na afloop ook mee mogen naar huis. Dan kan ik anderen laten zien wat ik gemaakt heb”, zegt hij met een tevreden lach op zijn gezicht.

Expositie
Op vrijdag 27 juli, de slotdag van de Stoereloer workshopweek, presenteerden de kinderen hun bouwsels aan hun (groot-)ouders, vrienden en vriendinnen. Tijdens de Mooie Zondagen op het Wilhelminaplein staan nog meer workshops gepland. Ook worden de waterkunstwerken dan in de stad geëxposeerd.

Kijk voor meer informatie over Stoereloer op www.stoereloer.nl

Door: Richard Tjalsma, wijkreporter voor Leeuwarden-Fryslân 2018, bezoekt deze zomer sociale en culturele projecten in de wijken van Leeuwarden.

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators