Cultuurbarbaren de Ontsnapping

Er lopen 58 cultuurbarbaren door het culturele hart van Leeuwarden. Zij proberen cultuurgoed te stelen en zo Leeuwarden-Fryslân 2018 de das om te doen. Kinderen van de Dr. Algraschool uit Leeuwarden ontwikkelden samen met 8D Games de app Cultuurbarbaren de Ontsnapping. Het is aan de jeugd om Culturele Hoofdstad te redden door de barbaren weer veilig achter slot en grendel te doen.

,,De app is grotendeels door de kinderen zelf gemaakt, dat komt niet vaak voor”, zegt Maarten Stevens, directeur van 8D Games, het bedrijf dat de app ontwikkelde. ,,Zij hebben de locaties bepaald, het thema bedacht en alle barbaren getekend. Die hebben wij vervolgens omgezet in 3D-modellen. Ze zijn allemaal anders. Sommige zie je echt in augmented reality als je jouw telefoon op ze richt. Je moet ze dan ook echt vangen door netten te gooien.” Met augmented reality zie je door de camera van je telefoon de omgeving op je beeldscherm, waar de app virtuele dingen aan toevoegt. ,,De virtuele boeven proberen dan bijvoorbeeld achter een echt bankje te verstoppen.”  

Barbaren zijn spannend
De app is voortgekomen uit een wedstrijd van de Kinderraad van gemeente Leeuwarden. Ieder jaar mogen zes basisscholen een idee insturen. In april 2017 won het idee van de Dr. Algraschool uit Camminghaburen. De inzending werd geroemd om zowel de culturele waarde als de link die met Leeuwarden-Fryslân 2018 wordt gelegd. Met als inspiratiebron de bekende Pokémon Go app op zak, gingen de kinderen aan de slag. ,,We hadden eerst bedacht om aliens te maken die gebouwen uit de stad ontvoeren”, legt Anna Geelbischop, één van de leerlingen, uit. ,,Maar we vonden barbaren toch spannender.” Klasgenoot Ellen Herder vult haar aan: ,,Met deze app hopen we dat kinderen meer buiten komen. Je moet echt door de stad lopen om alle boeven te vangen.”

In slechts een halfjaar hebben de kinderen samen met 8D Games uit Leeuwarden de app van idee tot werkelijkheid uitgevoerd. Wie het aandurft hem te spelen, komt langs verschillende culturele punten in de stad, zoals de Oldehove, de Prinsentuin en minder culturele trekkers als het vroegere openluchtzwembad de Inktpot. Op locatie moeten puzzels als rebussen en codekrakers worden opgelost. Wie uiteindelijk alles oplost en alle boeven vangt, komt op een ranglijst en kan zichzelf vergelijken met andere winnaars.

De app is overigens niet alleen voor 2018 gemaakt. ,,De Oldehove en de Prinsentuin blijven ook na 2018 gewoon bestaan”, zegt Anna. ,,De app blijft dus leuk. Op elke telefoon reageren de boeven anders en kom je andere puzzels tegen. Daardoor is het ook leuk om het vaker te spelen.”

Serious game
Cultuurbarbaren de Ontsnapping is een zogenaamde serious game. Dat betekent dat het niet zomaar een spelletje ter ontspanning is, maar je er echt wat aan hebt omdat je er bijvoorbeeld van leert of meer door beweegt. ,,We zien dit soort games veel terug in de zorg”, legt Maarten uit. ,,Bijvoorbeeld ter revalidatie of tegen een ziekte als Alzheimer. Het is een prachtig en krachtig middel om mensen te helpen. Ook in het onderwijs kan het heel handig zijn. Kinderen vinden het leuk om te gamen en leren er ook nog eens van. Je kunt er dingen mee doen die anders moeilijk of zelfs gevaarlijk zijn om te doen.” Zoals bijvoorbeeld het vangen van cultuurbarbaren.

Naast 8D Games en de Dr. Algraschool hebben Het Ware Noorden, Bibliotheek Leeuwarden, BV Sport en het Mienskipsfonds bijgedragen aan het ontwikkelen van deze game.

 

Tekst & foto's: Mark Grupstra

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators