De leukste kaart van Leeuwarden

Leeuwarden - De leukste plekjes van Leeuwarden zijn niet langer een geheim. Speciaal voor Culturele Hoofdstad bedacht Dieuwertje Slijkerman een USE-IT kaart. Een kaart waarop de meest bijzondere plekjes van de stad, veelal net buiten de bekende hotspots, door locals worden aangeraden aan de vele (internationale) toeristen die volgend jaar naar Leeuwarden komen.

,,Het begon toen ik naar Praag ging. Een vriendin van mij zei dat haar broer een erg leuke kaart van de stad had. Het was een USE-IT kaart. Kort omschreven, een kaart gemaakt door locals, in dit geval Pragenaren, voor jonge toeristen. Zo kwamen we op erg leuke plekjes waar we met een ‘normale’ kaart nooit gekomen zouden zijn. Er stond een bijvoorbeeld discotheek op. Toen we die opzochten kwamen we in een klein steegje terecht, een plek waar je normaal geen discotheek verwacht. We twijfelden eerst nog of dit wel de juiste plaats was. Toen we toch maar op de deur klopten, zat er een prachtige tent achter met acht biljarttafels en een gigantische bar.”

,,Toen ik in 2014 voor mijn studie in Leeuwarden terecht kwam, merkte ik dat er helaas nog geen USE-IT kaart van deze stad is. Toen heb ik besloten deze zelf te gaan maken. Tijdens Culturele Hoofdstad moet iedereen er gebruik van kunnen maken.”

Samenwerking

,,Van de organisatie van USE-IT heb ik een hele stapel kaarten gekregen. Er worden best wel wat eisen aan gesteld. De voorkant moet de stad verbeelden en de kaart moet 16,5 bij 16,5 centimeter zijn. Daarnaast zijn er vier belangrijke thema’s: ‘Act like a local’: welke gewoontes zijn er? ‘Toeristen klassieker’: zijn de typische attracties de moeite waard? ‘5 minutes of history’: een heel korte, luchtige geschiedenisles van de stad en ‘praktische informatie’: over openingstijden, het openbaar vervoer etcetera.”

,,Op dit moment werk ik al met verschillende mensen samen en krijg ik vaak tips van personen die ik spreek. Ik werk bijvoorbeeld samen met Henk Leutscher, van ‘A Guide to Leeuwarden’. Het is altijd mooi om nieuwe locaties te ontdekken. Wat is er leuker om die dan weer met de rest van de wereld te kunnen delen?”

Toeristen en moertjes

Dieuwertje heeft al een aardig lijstje samengesteld van bijzondere locaties. Zo zullen we Auke Rauwerda, Spellekijn, het Rengerspark en Paddy’s erin terugvinden. Maar wat moet een toerist nou met een boutje van Rauwerda? ,,Niets, maar het is een enorm bijzondere winkel om eens te kijken. Het is een doolhof van kamertjes en gangetjes waarin je zelf nooit iets zou kunnen vinden. Wanneer je een product omschrijft weten de medewerkers je echter precies via allerlei trappetjes en gangetjes naar het juiste product te brengen. Dat is gewoon een hele belevenis.” Benieuwd naar de overige inhoud? ,,De bedoeling is dat de kaarten na de zomer klaar zijn en dan ook al uitgegeven worden in bijvoorbeeld Paddy’s of het VVV. Daarnaast zijn alle kaarten gratis te downloaden.”

Meer informatie over de kaarten: www.use-it.travel

 

Tekst: Mark Grupstra, Foto's: Wietze Landman

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators