Dorp Europa: een kleurrijke reis

Europeaan zijn...wat houdt dat precies in? Voel jij je Europeaan, Nederlands of Fries? En waar voel jij je thuis? De voorstelling Dorp Europa neemt je mee op ontdekkingsreis door het Europa van vroeger en nu. De grote steden worden gemeden, want - zo stelt Dorp Europa - de echte Europeanen wonen op het platteland. Met dans, zang, spel en verhalen leer je ze kennen. Ze? Onszelf. Wij zijn tenslotte ook Europeanen.

De negen spelers van Dorp Europa hebben allemaal een andere achtergrond. Zo komt Sonia Zwolska uit Polen, heeft Klaus Jürgens Duitse roots, laat Beppe Costa zijn Italiaanse afkomst zien en komen de Nederlandse spelers uit verschillende provincies. ,,We zijn een internationaal gezelschap binnen het kader van Europa. In de voorstellingen komen onze eigen verhalen sterk naar voren. We nemen je mee op een hele persoonlijke en poëtische reis door het platteland van Europa”, aldus actrice Brecht Wassenaar. ,,Wat heb je gemeen met een Italiaan? En waarom heb je meer gemeen met iemand uit Polen dan iemand uit Rusland?”, voegt multi-instrumentalist en acteur Beppe Costa toe. ,,Europeanen hebben tegen elkaar gestreden, spreken andere talen, maar hebben dezelfde geschiedenis. Die geschiedenis verbindt ons met elkaar. Je bent aan elkaar overgeleverd. We moeten er samen iets van maken. Het bijzondere van Europa is dat landen bij elkaar komen met behoud van de eigen identiteit.” Daar staan we niet vaak (genoeg) bij stil. Deze kleurrijke voorstelling slaat daarmee de spijker op de kop.

Winterjûnenocht
Dorp Europa bestaat uit twee delen: de proloog en de voorstelling. Beide zijn afzonderlijk van elkaar te bezoeken, maar volgens Costa en Wassenaar is het zeker de moeite waard om beide te zien. Net als de Europese inwoners zijn ook de proloog en de voorstellingen uniek. ,,De proloog wordt drie keer opgevoerd. Dit gebeurt bij mensen thuis in de huiskamer. We hebben ons gezelschap opgedeeld in drie groepen van drie spelers. In iedere huiskamer zal een andere groep verhalen delen. Vervolgens zie je die verhalen op een hele poëtische manier terug in de grote voorstelling. Dat maakt het nog persoonlijker”, legt Costa uit. Wassenaar vult aan: ,,De proloog kun je zien als winterjûnenocht. Wij brengen deze Friese traditie, in een nieuw jasje, bij de mensen thuis.”

 

Naar de fabriek
De mix van sprookjes, mythen en persoonlijke verhalen tijdens de proloog, is een mooie inleiding voor de grote voorstellingen. De locaties die daarvoor gekozen zijn spelen of speelden vroeger een belangrijke rol in de plaatselijke mienskip. ,,Je identiteit wordt mede door je werk bepaald. Daarom zullen de grote voorstellingen plaatsvinden op indrukwekkende locaties waar mensen werken. Denk bijvoorbeeld aan de Koekjesfabriek in Hallum, de oude machinefabriek Sluis in Drachten of de Koepel van de Rabobank in Leeuwarden”, vertelt Wassenaar. ,,In grote lijnen zal de voorstelling overal hetzelfde zijn, maar bepaalde feiten zullen op elke plek anders zijn. Je moet je tot de ruimte verhouden en de plek waar je op dat moment bent.” Eén ding staat vast: ‘ús provinsje’ is een belangrijke inspiratiebron. De muziek van Costa is een ode aan het Friese landschap. ,,Hier kun je naar de horizon kijken zolang de aarde rond is. Geen heuvels of bergen die de horizon belemmeren. Die wijdse ruimte, de rechte lijnen in het landschap en het gevoel dat ik daarbij ervaar heb ik proberen vast te leggen in de muziek.”

,,Wie ben ik?”
Het belooft een bijzondere reis te worden voor het gezelschap en de bezoekers. Tot en met 15 december reist Dorp Europa door heel Fryslân om het gesprek te openen over de Europese identiteit. ,,Er zijn maar weinig mensen die zich bewust zijn van het feit dat ze Europeaan zijn, terwijl het iets heel bijzonders is. De meeste Europeanen kunnen vrij reizen en gemakkelijk betalen binnen de Europese Unie. Daarnaast komen onze normen en waarden veelal overeen”, zegt Wassenaar. ,,Ik hoop dat veel jonge mensen komen kijken en dat het publiek tot nadenken wordt gezet: wie ben ik?”

Tekst: Yael Water / Foto's: Jantina Talsma

 

Bekijk ook

Dorp Europa

Huiskamervoorstelling Dorp Europa

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators