Drommels, wat een lekkere brommels!

Je kunt er sap, jam, taart en zelfs likeur van maken. De brommel, oud Fries voor braam, is een veelzijdige vrucht met veel gezondheidsvoordelen. Niet voor niets gebruikten de Grieken en Romeinen de vrucht tweeduizend jaar geleden al tegen koorts en darmproblemen. Nu is het bramenseizoen weer in volle gang en dat moet gevierd worden! Met een heus festijn zetten de organisatie en vrijwilligers van Brommels! de braam in het zonnetje.

Op het erf van Bloemenparadyske Kollum worden we hartelijk ontvangen door eigenaren Tjerkje van der Laan en Bert van der Woude en mede-organisator Atsje Lettinga van De Muzykpleats. Samen genieten ze van een lunch met verse tomaten uit eigen tuin. De zon schijnt en er hangt een ontspannen sfeer. Een waar paradyske op een prachtige plek midden in de Fryske Wâlden. Hier zouden we de hele middag wel kunnen vertoeven. Beide locaties, het Bloemenparadyske en de Muzykpleats, doen op 25 en 26 augustus mee aan Brommels! Het Wâldpyk bramenfestijn.

De braam als middelpunt
In 2013 was de eerste editie van Brommels! een feit. Iniatiefneemster Marjan Vroom was onder de indruk van de schoonheid van de Fryske Wâlden en dat wilde ze graag met iedereen delen. Samen met een groep fanatieke Wâldpiken besloten ze een festijn te organiseren om mensen weer de natuur in te krijgen. ,,De braam werd als middelpunt van het festijn gekozen. Het is ongelofelijk wat je allemaal met de braam kan. Brommels! laat dit zien”, aldus Van der Laan. ,,Het festijn is vrij toegankelijk voor iedereen. Het is laagdrempelig en het draait om plezier. Niets hoeft, alles mag. Er is muziek, theater, workshops, demonstraties, excursies, lekker eten en nog veel meer.” Natuurlijk mogen de pluklocaties ook niet ontbreken. Daar kun je naar hartelust bramen plukken om met een goed gevulde emmer huiswaarts te keren.

Naar buiten, het land op
Al is het festijn laagdrempelig en draait het om plezier, de gedachte waarmee het festival begonnen is leeft nog altijd. Hoe betrekken we mensen bij het landschap? Daar draait Brommels! om. ,,Wij vinden het belangrijk dat mensen de omgeving kennen. Voor diegenen die hier vandaan komen is het van belang dat ze hun roots kennen. Dat vormt je,” vertelt Lettinga. ,,Vroeger kwam je veel meer in aanraking met de omgeving. Je ging met het hele gezin bramen plukken. Naar buiten langs de boeren. Dat zie je nu heel weinig.” De boeren zijn sinds mond-en klauwzeer waakzaam over wie er op hun erf en land komt. Bang voor besmetting. ,,Gelukkig zien we het langzaamaan veranderen. De boeren staan er meer voor open en denken net als wij ‘waarom kan het niet zoals vroeger?’. Wie lekker buiten wil zijn, kan komen”, vertelt Van der Laan. ,,Misschien kan in de toekomst de Brommels!-vlag de hele maand augustus buiten staan bij boeren waar je bramen mag komen plukken. En gaan families er dan vaker samen op uit om met elkaar bramen te verzamelen.”

 

Ontdek en beleef
Het thema dat dit jaar centraal staat is ‘Kom op verhaal’. Hierbij ligt de nadruk op streekverhalen. ,,Dit jaar heb ik een muziek- en theatervoorstelling gemaakt die mensen in de nacht kunnen beleven. Het is de bedoeling dat bezoekers bij het Bloemenparadyske of bij De Muzykpleats blijven slapen op de camping. Zij zullen op een gegeven moment wakker gemaakt worden in de nacht. Dan begint het eerste deel van de voorstelling. Halverwege ontmoeten beide groepen en voorstellingen elkaar op een centraal punt voor het ontbijt. Na het ontbijt vervolgen de groepen in tegengestelde richting met het tweede deel van de voorstelling”, legt Lettinga uit. ,,Het is een stukje beleving waar mensen nog altijd bij aan kunnen sluiten. Er zijn nog tickets beschikbaar”, vult Van der Laan aan. Ook bij andere locaties valt er van alles te beleven. ,,Er is een cabaretvoorstelling van The Sugar Berries met een nachtelijke proeverij van streekhapjes bij Theeschenkerij 't Landschap in Boelenslaan. Ook worden er verhalen van Grutte Wopke verteld door Douwe Kootstra en treedt Bennie Huisman op rondom het kampvuur bij de Verhalenkamer in Eastermar. In Burgum bij de Zomerschuur is er een optreden van Marcel Smit in de avond met walk-in picknick.”

Beleef het samen
Wat opvalt is hoe enthousiast de dames zijn. ,,Wij hebben een locatie die we graag delen en andere mensen willen laten ervaren. Dat is wat ons drijft”, zegt Van der Laan opgetogen. ,,Iedere locatie doet dat op zijn of haar manier. Iedereen laat zien hoe je creatief kunt zijn met een braam. Het is echt een feestje!” Ook Lettinga vind het geweldig om deel uit te maken van het festijn. ,,Voor mij is het ook echt even stilstaan bij wat ik heb. Mijn partner Sander en ik zijn altijd druk bezig met muziek creëren waardoor je soms niet meer stilstaat bij wat je op jouw eigen erf hebt. Met Brommels! wordt je daar weer aan herinnerd”, vertelt Lettinga. ,,Ook is het mooi dat je vanuit zo’n samenwerkingsverband mensen ontmoet die aansluiten bij hoe je in het leven staat. Vanuit de natuur met elkaar verbinden.”  

Tekst: Yael Water / Foto's: Wietze Landman

 

Bekijk ook

Brommels! festijn

Brommels! bij De Spitkeet

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators