Duurzaam vooruit

Hoe krijg je duurzame mobiliteit in Fryslân wereldwijd onder de aandacht? Deze vraag hield Friese studenten maandenlang in de greep. Het antwoord: veertien dagen lang geen druppel benzine of diesel, 2500 fossielvrije auto’s, meer dan duizend elektrische boten, dertig bussen op groen gras en nog veel meer. Op 1 juli startte de door studenten bedachte Elfwegentocht: een festijn dat wereldrecords verbrak en iedereen liet zien wat er mogelijk is als het om duurzaam reizen gaat.

Studente Ina van der Weide (Communicatie, NHL) werkte met veel plezier aan het project mee. ,,2018 is een uniek jaar voor Fryslân, daar wilde ik graag een bijdrage aan leveren”, vertelt Van der Weide. ,,Elfwegentocht is een bijzonder initiatief met een hoger doel. Toen ik de kans kreeg om hieraan mee te werken heb ik die met beide handen gegrepen.” Met een groep medestudenten onderzocht Van der Weide wat de beste manier is om Friezen enthousiast te maken om mee te doen aan de Elfwegentocht. ,,Uit het onderzoek bleek dat de Friese trots mensen motiveert: wij zijn Fryslân, wij zijn trots. Met het concept Be Fries probeerden we daarop in te spelen en ontwikkelden we onder andere een passende strategie, goed gevuld kennismakingspakket, perskit, zelfontworpen beeldmateriaal en een app”, aldus Van der Weide.

Concrete oplossingen
Marga Witteman, Coördinator in het Onderwijs bij Elfwegentocht, is blij met het resultaat en vindt het belangrijk om studenten de mogelijkheid te bieden om in het werkveld echte ervaring op te doen. ,,Studenten doen vaak schoolprojecten waarvan de resultaten uiteindelijk in een la verdwijnen. Dat is zonde van alle goede ideeën”, aldus Witteman. ,,Vanuit de organisatie willen we jongeren juist een concrete bijdrage laten leveren. Onze instelling is gaan met de banaan. Doen! Deze werkmethode spreekt jongeren aan, het past goed bij hen.”

De Freonen Fan FossylFrij Fryslân, de organisatie achter de Elfwegentocht, hoopt dat het evenement het keerpunt was waarna iedereen weet wat er allemaal mogelijk is en hoe mobiliteit eigenlijk zou moeten zijn. En niet alleen in “ús provinsje”. ,,Tijdens de Elfwegentocht kwam er iedere dag een andere provincie op bezoek met een duurzaam vervoermiddel - elektrisch, waterstof of op de fiets - om te laten zien wat er mogelijk is. De duurzame kennis van elke provincie wordt op deze manier gedeeld” zegt Witteman. Zo proberen de Freonen het hele land, Europa en uiteindelijk de rest van de wereld te stimuleren om samen in duurzame oplossingen te denken.  

 

Techniek van de toekomst
Met deze insteek werden ook de technische opleidingen in Fryslân benaderd. De 22-jarige Symen Holwerda studeert Elektrotechniek aan de NHL en heeft in twee maanden tijd een doe-het-zelf-bouwpakket gemaakt voor een elektrische skelter. ,,Er was al een concept maar om dat uit te werken tot een echt product was best een uitdaging”, zegt Holwerda. ,,Ik werkte met een strakke planning maar doordat het een heel nieuw product is waren niet alle onderdelen of materialen direct leverbaar. Dat bracht soms best veel stress met zich mee. Gelukkig is het uiteindelijk toch gelukt en staat er een makkelijk hanteerbaar bouwpakket waar basisschoolkinderen mee aan de slag kunnen”.  In het programma Tsjek myn Sjipkist van Omrop Fryslân zie je hoe leerlingen van verschillende basisscholen het tegen elkaar opnemen met het in elkaar zetten van de elektrische skelter onder leiding van Holwerda.

Ook de Friese MBO-studenten hebben zich ingezet voor de Elfwegentocht en duurzame oplossingen bedacht. Zo bouwden studenten van de Friesche Poort een buggy die op waterstof rijdt. Het Friesland College organiseerde op 10 juli een E-kartrace. En het Nordwin College heeft samen met Van Hall Larenstein langs de N31 een biodiverse berm gerealiseerd om de bijenpopulatie te stimuleren: de Honey Highway.

Tijdens de grand finale op 14 juli konden de resultaten bewonderd worden toen onder andere de vier elektrische skelters en de waterstof buggy meereden over de N31 in de grootste parade van duurzame voertuigen ooit. Nu is het zaak om duurzaam te blijven reizen. Pak de fiets, biogasbus, elektrische trein of boot, rijdt op groen gas, in een elektrische auto of op skeelers en draag jouw steentje bij. 

Elfwegentocht is onderdeel van FossylFrij Fryslân
Tekst: Yael Water / Foto’s: Marijn Bruinen en Jantina Talsma

 

Bekijk ook

Elfwegentocht

Elfwegentocht, Fossiel Frij Fryslân

Fossylfrij Fryslân

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators