Een noodkreet van onze planeet

Het ene na het andere dieselschandaal, gaswinning in de Waddenzee, politici die wereldwijd niet tot een betekenisvol klimaatverdrag kunnen komen. ,,We moeten ons leefpatroon drastisch veranderen”, zegt Sjaak Kusters, theatermaker in hart en nieren. ,,Ik wil een voorbeeld stellen.” Speciaal voor LF2018 bedacht hij de rondreizende voorstelling Lokroep. De podia staan in de zomer van 2018 op verschillende campings in Súdwest-Fryslân.

Sjaak loopt over Watersportcamping Heeg. Het is een regenachtige dag in augustus. Helaas is dat geen uitzondering meer in de Nederlandse zomers. Een gevolg van de klimaatverandering? Sjaak knikt. De wandeling eindigt op een groene verhoging aan het strandje aan het Hegemer Mar.

Op dit dijkje staat Sjaak stil, met zijn rug naar het water gekeerd en zijn gezicht naar een veldje dat niet veel groter is dan een tennisbaan. Hier en daar staat een caravan of familietent. Op dit veld is volgend jaar de première van Lokroep, zoals de voorstelling heet.

In de kinderschoenen
Het programma staat nog in de steigers. Het verhaal is nog niet uitgediept, spelers moeten worden gezocht en de locaties zijn, behoudens Watersportcamping Heeg, nog niet gevonden. ,,We staan aan het begin van een avontuur”, zegt Sjaak. ,,Maar deze voorstelling gaat door. Zeker weten.”

De producent maakt uiteenlopende voorstellingen, telkens vanuit een persoonlijke visie op onze maatschappij. Zo stelde hij onze afhankelijkheid van de mobiele telefoon aan de orde en maakt hij nu dus een confronterende voorstelling over de klimaatverandering. ,,Ik weet niet hoe jij er tegenover staat, maar ik weet wel dat we onze planeet naar de kloten helpen. Met deze voorstelling wil ik anderen daarop wijzen.”

Biodiversiteit
Alle voorstellingen zijn tussen juni en augustus 2018 op diverse campings in Súdwest-Fryslân. ,,Halverwege juni hebben we hier eerst twee try-outs en de première. We zoeken meer campings die mee willen werken. Ik wil elke twee weken op een andere camping twee avondvoorstellingen geven. We beginnen in juni omdat dan het zaaiseizoen net voorbij is en de biodiversiteit dan hoog is. Biodiversiteit; een grote verscheidenheid aan planten en dieren, is namelijk een belangrijk onderwerp in de voorstelling.”

Als gevolg van het kappen van vele bossen zijn hele diersoorten uitgestorven en worden meerdere hiermee bedreigd. ,,De aarde vraagt ons letterlijk om een stap terug te doen. Biodiversiteit is erg belangrijk voor het klimaat. Het is goed voor het klimaat wanneer verschillende dieren en planten mét elkaar leven. Planten en dieren vullen elkaar namelijk aan. Dit is ook precies de reden dat de voorstelling op campings plaatsvindt. Daar is de biodiversiteit namelijk erg groot en zitten de bezoekers er middenin.”

Betrokken publiek
Sjaak heeft aan alle elementen gedacht om het publiek zoveel mogelijk bij de voorstelling te betrekken. Zo zal het geluid quadrafonisch zijn. Dat houdt in dat er van vier kanten verschillende geluiden komen. ,,Zo kwam bij een eerdere voorstelling het geluid van een helikopter van alle kanten. Zo is het net of er echt een helikopter overvliegt.”

De producent kiest bewust voor amateuracteurs. ,,Als je een bekende acteur neerzet, loop je het risico dat de hele voorstelling om die persoon draait en de inhoud verloren gaat. Daarnaast vormt een groepje amateurs vaak een veel hechter team en dat zie je terug in de voorstelling.”

Tot slot krijgen alle bezoekers na afloop van de voorstelling een enquête, waarin wordt gevraagd wat zij anders gaan doen om bij te dragen aan een beter klimaat. ,,De resultaten kunnen wij in ons jaarverslag gebruiken, maar de enquête is vooral bedoeld om mensen bewust na te laten denken over wat zij kunnen doen tegen klimaatverandering.”

Westerling
De theatermaker komt dan wel uit Schiedam, hij is bekend met onze noordelijke provincie. ,,Ik ken Sjaak van Oerol,” begint Karin Veldhuizen van Watersportcamping Heeg. ,,Daar draaide hij een productie die hij later hier op de camping heeft getoond. Het was een kleinschalige, maar erg indrukwekkende voorstelling. Door de combinatie van theater en audiovisuele effecten weet Sjaak mensen te raken. Dat willen we ook in 2018 met Lokroep bereiken.”

Sjaak is erg blij dat hij, als Hollander, door Karin is benaderd om speciaal voor 2018 deze voorstelling te produceren. ,,Ik voel mij vereerd. Ik ben toch maar iemand uit het koude westen,” grapt hij.

Een tipje van de sluier
,,Karin denkt mee over de voorstelling en de communicatie,” legt Sjaak uit. ,,De voorstelling begint met een confronterende film. Daarna komt theater en we eindigen weer met een film. Na de voorstelling krijgt iedereen de eerder genoemde enquête.”

In september gaat de website van lokroep online. Wie zich nu alvast wil aanmelden voor de voorstelling, kan een mailtje sturen naar wch@watersportcampingheeg.nl.

Bekijk hieronder Sjaak zijn eerdere voorstelling 'Blijf Praten' op Watersportcamping Heeg.

Tekst: Mark Grupstra, Foto's: Nine van de Kamp & Mark Grupstra

 

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators