​Een paar duizend schilderijen in een Fries weiland

SNEEK - Voor veel Friezen is 2018 al begonnen. Zij werken mee aan de evenementen en projecten die in aanloop naar het Culturele-Hoofdstadjaar in de steigers staan. Wie zijn deze mensen? Wat drijft ze en waarom doen ze eigenlijk mee? Deze keer Dirk Hakze. Hij werkt hard aan de voorbereiding van het mienskipsproject The Colorfield Performance.

Onderstaand artikel verscheen deze week in de Friese weekbladen van NDC mediagroep.

Honderden schilderijen staan op een ezel. Per dag werken er negentien kunstenaars aan. Ze komen uit heel Europa. Nu zijn ze in Sloten. In een stuk land aan de rand van het stadje vloeien de 2018 schilderijen als één lange kleurige golf in elkaar. Welkom in de wereld van Dirk Hakze. Welkom in de wereld van The Colorfield Performance.

Het is dit beeld dat in het brein van Dirk gebeiteld is. De zomer van 2018 wordt wat hem betreft een onvergetelijke ervaring. 1919 kunstenaars helpen mee aan de totstandkoming van het zogenaamde Land Art project. The Colorfield Performance bundelt meerdere losse schilderijen tot een vergezicht dat van een afstand gezien het beste tot zijn recht komt. Dan is de kleurenpracht als geheel optimaal.

Lelieblad

Deze grote kunstwerken vormen, zoals kunstenaar Hakze het verwoordt, ,,een krachtige markering in het landschap”. Zijn eerste Colorfield was te zien in 1992 tijdens het Oerol Festival op Terschelling. Toen vergaapte het publiek zich aan 144 beschilderde panelen die als een lang fleurig lint door de duinen slingerden. Soortgelijk, maar nog grootser, werd het project in 2000 op Schiermonnikoog herhaald. Op het strand stonden duizend panelen in de vorm van een lelieblad opgesteld. De voorbereiding kostten hem en een collega maanden waarin 550 panelen werden beschilderd.

De editie 2018 sluit volgens Dirk goed aan bij het thema van Leeuwarden Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018: de iepen mienskip. ,,The Colorfield Performance is een samenwerkingsverband van heel veel individualisten die samen een mienskip worden.’’

Kunst bij de tandarts

Om al die schilders, in Friesland en vooral daar buiten, voor het project te mobiliseren, maakt Dirk dankbaar gebruik van zijn managementkwaliteiten. Kort na het afronden van de kunstacademie in Leeuwarden (Vredeman de Vries) volgde hij met succes de opleiding Kunstmanagement aan de Amsterdamse Hogeschool voor Kunsten. Hij slaagde cum laude. ,,Het organiseren van grootschalige Gesamtwerken ging me daarna betrekkelijk eenvoudig af.” Zijn eerste tentoonstelling ‘Kunst In Het Wachtlokaal’, een commerciële expositie bij alle Sneker tandartsen, werd een groot succes. Bijna de helft van het getoonde werk werd verkocht.

Dirk kreeg het aanbod om verschillende IBM-kantoren in te richten met kunst zodat het starten van een eigen kunstuitleen de logische stap was. In opdracht van bedrijven verwierf hij kunstwerken van andere collega’s. Hij stond aan de wieg van kunstenaarsvereniging Beeldend Actief Sneek (tegenwoordig galerie Bas10).

Crisis

Dirk werd ondernemer, manager en kunstenaar inéén. Hij organiseerde tientallen exposities in binnen- en buitenland. Hij ontwikkelde zich tot een veelgevraagd en goedverkopende kunstenaar. Het succes lachte hem kortom toe. ,,Ik heb er lang heel goed van kunnen leven.’’ Maar zoals bij velen werd Dirk hard getroffen door de crisis. De kunsthandel stokte. Dirk, doorgaans positief gestemd, zag hoe de financiële rampspoed in het geval van drie collega’s zelfs tot de dood leidde. ,,Ze stapten uit het leven.’’

In zijn ateliers in Sneek en Groningen gaat het werk intussen onverminderd door. Hij belt, mailt en spreekt met kunstenaars uit alle windstreken. Al meer dan 400 kunstenaars doen mee. Het aantal groeit dagelijks. Op zijn website informeert hij de kandidaten en belangstellenden. Er is een rubriek met meest gestelde vragen. Kunnen we ook met een groep meedoen? Waar kunnen we slapen? Waar kunnen we schuilen bij regen? En wat als het stormt? ,,Ach”, zegt Dirk. ,,Overal is een oplossing voor. En al moet ik de eindjes aan elkaar knopen, The Colorfield gaat er komen. Geen twijfel mogelijk!”

Tekst Radboud Droog en foto Patrick van der Wal.

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators