Eritreatown: kom je kennismaken?

Wie grote steden als New York of Londen bezocht heeft, is er wellicht geweest: Chinatown. Met een bonte verzameling aan Aziatische restaurants, toko’s en winkels kijk je er je ogen uit. Geïnspireerd door deze welbekende wijken organiseert Stichting Haring & Hummus Eritreatown in Leeuwarden. Van 9 t/m 18 november dompelen bezoekers, deelnemers en winkeliers zich onder in de Eritrese cultuur en identiteit. Met de Oosterstraten als podium voor nieuwe ontmoetingen.

Met zo’n 400 Eritrese statushouders in Leeuwarden is er sprake van een behoorlijke subcommunity. Maar wat weten wij Nederlanders nu eigenlijk van dit Oost-Afrikaanse land, haar inwoners en haar cultuur? ,,Er is hier weinig bekend over Eritrea. Wat we weten is vaak wat we in de media zien over de erbarmelijke omstandigheden en de vluchtelingen”, vertelt Geertje Postma, mede-initiatiefneemster van Haring & Humus. ,,De reden dat er hier zoveel jonge Eritreeërs zijn heeft te maken met de dienstplicht vanaf zestien jaar.” Families sparen jarenlang om hun kinderen voor hun zestiende te laten vluchten, weg van het onderdrukkende regime. ,,Maar er is een veel breder verhaal te vertellen, deze ene kant van het verhaal is niet wat de Eritreeërs definieert. En dat willen wij met dit project laten zien. Met kunst, mode, eten, koffie, spel, taal, muziek en theater laat Eritreatown het hele spectrum zien.”

Cultuur delen
Haring & Humus staat bekend om haar community-art projecten die zich richten op het kennismaken en samenwerken tussen verschillende culturen. Tijdens Eritreatown werken de Eritrese deelnemers nauw samen met de winkeliers van de Oosterstraten. We ontmoeten deelneemster Helen Mehari en ondernemer Monique Olivier in haar winkel De Wereld van Thee. ,,Ik woon nu ongeveer 3,5 jaar in Fryslân en werk als afwasser in Sneek. Tijdens Eritreatown sta ik bij vintage kledingwinkel Liz Boutique waar we traditionele Habesha jurken verkopen. Dit zijn prachtige witte jurken met in het midden een baan van gekleurde kralen of borduursels”, legt Mehari uit. ,,Ik kijk zo erg uit naar Eritreatown, het wordt een heel speciaal evenement. Het is belangrijk dat mensen meer over ons en onze cultuur te weten komen. Daarnaast is het ontzettend leuk om, ook nu tijdens de voorbereidingen, met mensen uit verschillende landen samen te werken.”

Ontmoetingsplek
Olivier is een van de vele ondernemers in de Oosterstraten die zich inzet voor het project. ,,Mijn man en ik hebben het project gelijk omarmd. Ik wist niet dat er zoveel Eritrese mensen in Leeuwarden waren. Op deze manier leef je niet met elkaar, maar naast elkaar. Dankzij Eritreatown leer je de mensen kennen en kun je daar verandering in brengen. Dat maakt het zo’n ontzettend leuk project”, aldus de enthousiaste winkelier. De Wereld van Thee fungeert tijdens de negen dagen onder andere als ontmoetingsplek. ,,Aan onze tafel worden altijd plannen bedacht. Daarom leek het ons leuk om hier een Eritrees praathuis te organiseren. Een ontmoetingsplek waar je kunt komen lunchen, koffie en natuurlijk thee drinken”, legt Olivier uit.

Zien en gezien worden
Het bijzondere aan Eritreatown is dat het niet alleen een kennismaking voor Nederlanders is, ook de Eritrese deelnemers zelf leren over hun eigen cultuur. ,,Deelnemen aan Eritreatown is voor mij heel speciaal omdat ik in Soedan geboren en getogen ben. Ik heb de Eritrese cultuur van mijn moeder meegekregen, maar leer hier nu ook nieuwe dingen”, vertelt Mehari. Zo speelt de jonge vrouw voor het eerst Gabata, een Eritrees bordspel dat als het oudste bordspel ter wereld beschouwd wordt. ,,Dankzij dit evenement leer ik niet alleen de Eritrese cultuur beter kennen, ik heb ook het gevoel dat ik iets voor mijn cultuur kan betekenen door hem zichtbaar te maken.” En dat is waar het allemaal om draait volgens Postma. ,,Het draait allemaal om inclusie. Het is zo belangrijk dat de plek waar je woont jouw aanwezigheid en bestaan validiteit geeft. In dit geval door de Eritrese cultuur onderdeel van Leeuwarden te maken.”

Tekst: Yael Water / Foto: Wietze Landman

 

Bekijk ook

Eritreatown

Leen een Fries

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators