,,Explore the North is zoveel breder dan muziek.”

Met het gure novemberweer blijven we het liefst binnen, daar waar het warm en knus is. Maar wat als Netflix begint te vervelen, je alle boeken hebt gelezen op jouw lijstje en jouw bordspeloverwinningen je tegenstanders de keel uithangen? Geen nood! Van 22 tot en met 24 november beleef je in Leeuwarden misschien wel het spannendste festival van het noorden. Na een jaar volop voorbereiden opent Explore the North met een editie om trots op te zijn.

In 2011 ontstond Explore the North om te laten zien dat ús haadstêd een internationaal festival kan dragen. Leeuwarden en Fryslân waren destijds al in de ban van de Culturele Hoofdstad van Europa 2018 verkiezing. ,,De eerste editie van Explore the North was groot opgezet”, blikt festivalcoördinator Mark Hospers terug. ,,Het was heel interessant om te zien dat Leeuwarders hun eigen stad met andere ogen gingen bekijken en zagen wat er mogelijk was. We kregen ook bezoekers die voor het eerst hier kwamen en echt onder de indruk waren.” Hospers heeft het festival met het jaar zien groeien. ,,We hebben echt gekeken naar wat voor festival hier op zijn plaats zou zijn. Het is een groeiproces, met dit jaar zoveel meer internationale samenwerkingen dan voorgaande jaren. We hebben met deze editie meer dan ooit het gevoel dat uit elk onderdeel gehaald is wat erin zat en waar mogelijk een lokale connectie gevonden is.”

Spannende transformatie
Marleen Nagtegaal is als literair programmeur trots om bij het festival betrokken te zijn. ,,Explore is een spannend festival met verschillende locaties in de binnenstad. We laten dingen zien die niemand nog kent. We willen verrassen en verdieping zoeken met onze programmering. Het gaat om het dialoog tussen hier en de rest van de wereld.” Het festival werkt elk jaar met een ander thema. Dit jaar is het thema transformatie. ,,Deze keuze is gemaakt aan de hand van het Culturele Hoofdstadjaar. We proberen met Leeuwarden-Fryslân 2018 een transformatie in cultuur te bewerkstelligen. We willen laten zien dat Fryslân zoveel meer is en biedt dan mensen lange tijd dachten”, zegt Nagtegaal. ,,Het gaat hierbij om identiteit. Wie zijn we? Wat voor transformatie kun je ondergaan? Ook als mens. Dit is de rode draad in de programmering van dit jaar.” Één van de onderwerpen die daarin een rol speelt is voodoo. ,,Voodoo gaat over transformeren en over in trance raken. Het gaat over identiteitsvorming. Er treden verschillende bands op die hun roots in de voodoo hebben. Daarnaast geeft schrijver Leendert van der Valk een muzikale lezing over het onderwerp en interviewt hij de ‘voodoo-bands’ voor hun optredens.”

Uit je comfortzone
Muziekliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens het festival, maar er is veel meer te beleven. ,,Explore the North is zoveel breder dan muziek. De hoofdpijlers zijn podiumkunsten en literatuur”, aldus Hospers. ,,Het is een festival dat met veel partners uit het noorden, maar ook daarbuiten, georganiseerd wordt. Met al onze partners hebben we een hele wezenlijke samenwerking. We werken bijvoorbeeld nauw samen met het Noord Nederlands Orkest (NNO). Het orkest heeft van huis uit een wat conservatief imago. Maar het NNO wil heel bewust dingen doen die ze normaal gesproken niet zouden doen.” Samen met het orkest en Lân fan taal presenteert Explore the North dit jaar de voorstelling Solo. ,,Voor deze voorstelling zijn zeven musici met verschillende nationaliteiten geselecteerd en aan verschillende schrijvers van De Nieuwe Oost | Wintertuin gekoppeld. De schrijvers hebben het verhaal van de musici opgeschreven. In samenwerking met theatercollectief Skoft&Skiep zijn daar zeven solo’s van gemaakt over de musici als mens met hun connectie naar muziek.”

 

(Inter)nationale interactie
Volgens Nagtegaal is dat waar het festival om draait: verschillende partijen bij elkaar brengen en verbanden leggen. ,,Met Explore the North willen we laten zien wat er allemaal gedaan en gemaakt kan worden door samen te werken. Het festival is een podium voor samenwerkingen met artiesten uit het noorden van Nederland, het buitenland en andere delen van ons land.” Hospers vult aan: ,,Dit Culturele Hoofdstadjaar heeft iedereen de ogen geopend: voor een spannende samenleving heb je de buitenwereld nodig, je moet interactie zoeken.” Daarnaast wil het festival het onbekende in de spotlight zetten. ,,Wij vinden het belangrijk om te focussen op dingen die het publiek nog niet kent. Neem bijvoorbeeld de kas op het Oldehoofsterkerkhof. Hiermee willen we mensen laten zien: kom binnen, kom kijken, kom ontdekken! Ook al ken je het niet. Daar zit onze ambitie. Maar dat kunnen we niet alleen. Samen met anderen moeten we kijken hoe we dat het beste kunnen doen.”

Onverwachte ontdekkingen
Met een bomvol en vooral divers programma kun je alle kanten op tijdens het festival. Maar wat als je door de bomen het bos niet meer ziet? Hoe overleef je Explore the North? We vroegen het de doorgewinterde Explorers. ,,Kies zeker een aantal dingen die je niet kent, maar waar je nieuwsgierig van wordt”, tipt Nagtegaal. Hospers lacht: ,,Dat is niet zo moeilijk want er is best veel onbekend. Maar wel een goede: doe vooral wat je normaal gesproken niet zou doen.” Op de vraag wat de persoonlijke favorieten van Hospers en Nagtegaal zijn blijft het even stil. ,,Goede vraag. Ik kijk heel erg uit naar onze eigen literatuurproducties: Poëzie Darkroom en Blabbermouth. Unieke evenementen die alleen op Explore te zien zijn”, vertelt Nagtegaal. ,,Een van mijn favorieten is de lezing van Johan Harstad. Hij is een van de beste schrijvers van de wereld op dit moment. Met zijn boek Max, Mischa en het Tet-offensief heeft hij zojuist de Europese literatuurprijs gewonnen. Een twaalfhonderd pagina’s tellend meesterwerk.”

Tekst: Yael Water / Foto's: Wietze Landman en Explore the North

 

Bekijk ook

Explore the North

Explore the North presenteert de Stadskas

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators