Feest in een pakje

Dat kunst geen miljoenen hoeft te kosten bewijst het project Pakje Kunst. Voor €4,- heb je al een unieke creatie in jouw bezit. De kleine kunstwerken ter grootte van een pakje sigaretten zijn op verschillende locaties door heel Nederland te krijgen. In Fryslân vind je de vintage sigarettenautomaten vol kunstzinnige pakjes in het Broodhuys in Leeuwarden, Artisante in Dokkum en Sunens in Drachten. Waar wacht je nog op? Verzamel jouw kleingeld en laat je verrassen!

Het principe is heel simpel. Je gooit €4,- in de automaat, kiest een laatje en pakt een pakje zonder de inhoud ervan te kunnen zien. Dan begint het echte feest: het uitpakken van het pakje. Ieder pakje bevat informatie over de kunstenaar, uitleg over het initiatief en natuurlijk een origineel kunstwerk. Flashbacks naar jouw kindertijd? Pakje Kunst heeft veel weg van Kinder Surprise. Het chocolade ei dat qua structuur meer weghad van karton dan chocolade, maar waar je als kind geen genoeg van kon krijgen dankzij de kleine verrassing in het midden. Pakje Kunst is een verrassing voor jong en oud in een cultureel jasje gestoken. Regiobeheerder Reina Visser zet zich vol overgave in voor het project: ,,Kunst moet toegankelijk zijn voor iedereen. Dat is de reden dat dit project opgezet is.  We hebben ook een mobiele automaat waarmee we op kunstmarkten staan en evenementen als Lowlands en Greidhoek’ Festival bezoeken zodat we zoveel mogelijk mensen bereiken.”

Klein maar fijn
Ieder kunstwerk is uniek. De deelnemende kunstenaars moeten minimaal tien stukken aanleveren om de pakjes te vullen. Tineke Szarzynski is één van de fanatiek betrokken kunstenaars. ,,Voor mijn eerste leveringen heb ik met giethars gewerkt en kettingen gemaakt. Daarbij gebruikte ik ook glas, knikkers, koper en nietjes”, aldus Szarzynski. ,,Ik ben best streng met wat er in de pakjes komt en wijs ook wel dingen af”, vult Visser aan. ,,Het moet een feestje zijn voor de mensen die het pakje uitpakken. Er moet echt iets moois uitkomen.” Daarom zijn er enkele criteria waaraan de kunstenaars moeten voldoen. ,,Iedereen die meewerkt aan Pakje Kunst is een serieuze lokale kunstenaar die exposeert en een eigen website heeft”, verteld Visser. ,,Maar verder is het een hele diverse groep van in totaal dertig kunstenaars. De jongste kunstenaar is student en de oudste is 86 jaar oud.”

 

In verband met de omvang van het pakje mag de kunst niet groter zijn dan 6x9 centimeter. Dat blijkt een hele uitdaging te zijn. ,,Veel kunstenaars werken groter en vinden het lastig om kleine kunstwerken te maken”, stelt Visser. Szarzynski herkent zich daarin: ,,Ik had nog nooit iets kleins gemaakt daarom was Pakje Kunst echt een uitdaging voor mij. Wat ik normaal gesproken maak is ruimtelijk en groot. Maar daarom is dit project ongelofelijk leerzaam. Je ontwikkelt je in andere technieken.”

Creatief zonder plan
Szarzynski haar kunstwerken ontstaan uit gebruikte voorwerpen en materialen. Zo maakt ze beelden van hout, steen en glas maar ook grootse kunstwerken van oude paraplu’s en stukken plastic. ,,De materialen die ik gebruik krijg ik van mensen of vind ik op alle denkbare plekken. Een kapot geslagen bushokje? Daar word ik blij van. Het glas is prachtig om mee te werken”, lacht Szarzynski ietwat blozend. ,,Ik verzamel alles. Mijn kinderen en kleinkinderen schamen zich kapot als ze met mij op stap zijn en ik van alles opraap en meeneem. Maar ik haal er zoveel inspiratie uit.” Szarzynski werkt niet volgens een stappenplan, maakt geen schetsen vooraf of proefjes. ,,Ik werk vanuit mijn gevoel en emoties. Ik bouw het op, het groeit onder mijn handen. Soms schuif ik het voorwerp een poosje aan de kant omdat ik niet precies weet wat ik ermee moet. En dan opeens kan ik een idee, een visie krijgen en ga ik ermee aan de slag.”

Kunst maakt gelukkig
Als Visser met de mobiele automaat op een evenement staat ziet ze wat Pakje Kunst met mensen doet. ,,Veel mensen durven de verrassing niet aan en lopen uiteindelijk door. Ze willen weten wat ze kopen, zekerheid”, aldus Visser. ,,Maar het is zo leuk om de reacties te zien van mensen die de verrassing wel aandurven. Heel vaak krijgen mensen iets wat bij hen past. Zo was er een klein jongetje die een Pakje Kunst kwam halen. Met zijn kleine vingertjes haalde hij een geode van vilt en wol uit het doosje. ‘Oh mama, kijk een geode! Die leg ik bij mijn verzameling neer’, zei hij. Zo leuk, dan hou ik het met moeite droog.”

Szarzynski is blij dat ze aan dit bijzondere project meedoet. ,,Pakje Kunst is een uniek visitekaartje voor ons. Het werkt aanstekelijk.” Ze hoopt dat meer mensen het aandurven een Pakje Kunst te kopen. ,,Kunst is heel persoonlijk. Je vindt iets mooi of niet. De inhoud van het pakje kan je teleurstellen maar misschien maak je iemand anders er wel blij mee of je kunt het nog een keer proberen.” Visser is het daarmee eens: ,,De automaten worden zo gevuld dat je niet achter elkaar een pakje van dezelfde kunstenaar krijgt. Waag het erop en laat je verrassen!”

Tekst: Yael Water / Foto’s: Marijn Bruinen

 

Bekijk ook

Pakje Kunst

Escher op Reis

Hoofdsponsors
Hoofdsponsors
Businesspartners

Initiators